Zajímavou novinku přinesla tisková konference spolku Hanácká voda. Ten představil novinku v podobě možného vzniku vodního kanálu, jenž by měl propojit Romži, Okluku (Hloučelu) a Hanou, tedy tři největší říčky v okrese Prostějov. Důvod pro takovou investici vysvětlil předseda spolku Alfréd Kapička. „Všechny tyto řeky, zejména Romže, trpí dlouhodobě nedostatkem vody.

Rozhodli jsme se proto udělat takový systém, který by hladinu dokázal vyvažovat. Z nejvodnatějšího toku by po troškách přidával do toho, který na tom bude nejhůře,“ uvedl pro Večerník.

Připustil zároveň, že se společnost nechala inspirovat návrhem prezidenta Miloše Zemana na vznik kanálu Dunaj – Odra – Labe (DOL). „Vidíte to ostatně i podle naší zkratky. A aby toho nebylo málo, myslíme si, že by se stavba mohla stát velkým lákadlem i pro rekreanty. Okolí Protivanova a také vojenského újezdu je známé příznivým klimatem, zejména spoustou slunečných dnů a bezvětřím. I proto odkaz na ROH (Revoluční odborové hnutí) a jeho dovolené,“ vysvětlil zkratku Kapička.

Pochybnosti však – podobně jako kanál DOL – budí nápad u některých ekologů. Poukazují na hrozbu nedostatku vody pro kanál. I „rozrytí“ velké části Drahanské vrchoviny. „Ohrožena může být spodní voda, stejně jako množství vody v dotčených tocích. Navíc by se měl kanál táhnout přes několik maloplošných chráněných území. To je zcela nepřípustné,“ odmítá návrh spolku ekolog Miloš Vodník. Část obcí si pak stěžuje na špatnou komunikaci. „Nikdo s námi nic neřešil. Nevím, zda investoři posílali zprávy soví poštou, nebo jak. Ale dozvídáme se o stavbě až teď,“ hartusí starosta malé vesničky Oberská vrata Adalbert Lesák.

Investoři se ale brání, možné problémy projektu nevidí a kritiku odmítají. „Rozpočítáváním jsme informovali každého druhého dotčeného stavbou. Že si mezi sebou informace nepředali, to je jejich problém,“ uvedl pro Večerník. A co námitky ohledně ničení přírody? „Vody bylo, je a bude dost. Mám na to tři posudky od odborníků přes stavbu vodních kanálů. Mě v tomhle nebude žádný hydrolog poučovat,“ odvětil úsečně.

Stavba by měla začít 1. dubna poklepáním na základní kvádr z betonu.

 

Text v této rubrice je smyšlený,nikterak pravdivý a redakce Večerníku se od něj distancuje.

Speciální příloha SILVESTROVSKÉ LEGRÁCKY je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který je v prodeji od pondělí 27. prosince