Tak to je šok. Zapomeňte na klasického Silvestra, tomu od letošního roku odzvonilo. Nejvyšší ústavní činitelé se totiž dohodli s Čínou a už od letošního roku se budeme řídit podle nejvýznamnějšího svátku Číny. I když se tuto informaci snažila vláda dlouho tutlat, nakonec pod nátlakem musela kápnout božskou. O této zprávě navíc dlouho věděli i radní ze všech koutů republiky, kterým se podařilo zrušit veškeré silvestrovské akce, aniž by občané pojali podezření.

 

„Až jsme byli sami překvapení, že občané dlouho věřili tomu, že silvestrovské ohňostroje a další oslavy byly zrušeny pouze vinou současné pandemické situace,“ potvrdili informace nezávisle na sobě čtyři pracovníci magistrátu města Prostějova.

Podnět k této změně prý Číně navrhla sama česká delegace na poslední návštěvě země a od začátku ji podporovala hlava státu s jejími nejbližšími. Vláda byla prý dlouho proti, ale po začátku další vlny pandemie tento krok uvítala. „Když rozdělíme Vánoce a silvestrovské oslavy na delší časový interval, lidé nebudou jako utržení ze řetězu a zůstane tu i nějaká zodpovědnost, takže by to mohlo být ku prospěchu věci. Shodli jsme se na tom s opozicí, týmy odborníků i odbory,“ konečně přiznal i budoucí premiér Petricius Fialka.

Dlouhá jednání se pak vedla také o tom, že by už v letošním roce byly svátky zkráceny, takže by se kromě tří vánočních dnů od 27. prosince už zase všechno rozjelo jako při běžném režimu. Ke snížení počtu státních svátků ale dojde nejdříve až v příštím roce. „Musíme na to v první řadě připravit firmy i občany, než to zavedeme. Letos by to bylo hektické, takže se nám povedlo domluvit s vládou, že to necháme postaru. Od příštího roku už to ale budeme chtít změnit,“ doplnil zástupce odborů Pepa Středa.

Příchod čínského nového roku nebo lunárního nového roku, jak jsme ho dříve v Evropě znali, není určen přesným datem, ale astronomicky. Ten nastává druhým novým měsícem po zimním slunovratu, v případě vloženého třináctého měsíce až třetím měsícem. Datum tak kolísá mezi 21. lednem až 20. únorem. V letošním roce vyjdou novoroční oslavy na 1. února (u nás však oslavy začnou již 31. ledna v 16.00 hodin, protože se budeme řídit půlnocí v Číně). Tento den však státním svátkem nebude a v plánu to současné vedení země nemá ani do dalších let, takže na nějaké větší oslavy už do příštích let zapomeňte. Po domluvě se zaměstnavatelem ale bude možné si alespoň symbolicky přiťuknout nealkem.

 

Text v této rubrice je smyšlený,nikterak pravdivý a redakce Večerníku se od něj distancuje.

Speciální příloha SILVESTROVSKÉ LEGRÁCKY je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který je v prodeji od pondělí 27. prosince