UDÁLOST ROKU

Slavnostní otevření dokončeného Muzea kočárů v Čechách pod Kosířem 

Víra, naděje, láska a mír! To byly čtyři symbolické klíče, jimiž bylo ve čtvrtek 1. dubna slavnostně otevřeno Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem po velkoryse pojaté dostavbě, která ho zásadním způsobem rozšířila. Chrám všech řemeslníků z kamene, dřeva a kovu byl postupně budován dlouhých patnáct let. Precizní práce desítek řemeslníků je tu zakleta do každého detailu. Kvůli epidemické situaci však mohli lidé sledovat slavnostní otevření výhradně prostřednictvím internetového kanálu YouTube.

 

OSOBNOST ROKU

JAN NAGY

Po jednadvaceti letech ve funkci velitele, resp. ředitele Městské policie Prostějov se na konci února 2021 rozhodl odejít do důchodu. Šestašedesátiletý muž se tehdy Večerníku svěřil s tím, že o odchodu uvažoval při svých zdravotních problémech delší dobu. „V žádném případě už nebudu pracovat ani v jiném oboru, chci si užívat důchodu a odpočinku,“ odtušil před svojí rozlučkou nestor prostějovských strážníků. Dlužno dodat, že Janu Nagymu při oficiálním loučení tleskali prostějovští zastupitelé vestoje a několik minut!

 

ČÍSLO ROKU

71 252

Velkokapacitní očkovací centrum v prostějovském Společenském domě zahájilo svůj provoz 22. března 2021 jako vůbec první v celém Olomouckém kraji.  Po pěti a půl měsících pak bylo uzavřeno a očkování se vrátilo zpět do prostějovské nemocnice. Bezproblémový provoz se podařilo zajišťovat po celou dobu díky nasazení osmi desítek pracovníků nejrůznějších profesí. Během provozu centra zde bylo aplikováno přesně 71 252 vakcín.

 

VÝROK ROKU:

„Chtěl bych poděkovat v první řadě všem, kteří letos nedorazili, za to, jak pečlivě dodržují proticovidová opatření.“

Jan Košárek při zahájení červencové Olymppijády zvolil poděkování zcela v duchu absurdního humoru typického pro Mažorety. 

 

PÁR „NEJ“ ROKU 2021

Loňský rok nabídl mnoho. Zklamání, úspěchy, novinky i překvapení. A to ve všech oblastech a oborech. Za redakci Večerníku jsmevybrali pár „NEJ“. Co nás zaujalo, potěšilo nebo překvapilo? Najdete na následujících řádcích. A co vy? Máte podobné „favority“?

 

NEJlepší investice

Jednoznačně severní obchvat Prostějova. Všechny starosti s dopravou ve městě pravda nevyřeší, na druhou stranu však má šanci odvést část kimunikace z centra. Navíc došlo k odstranění jednoho přejezdu, který nepatřil k nejpřehlednějším, a navíc se zde stávaly často dopravní nehody. Fajn je, že obchvat byl dokončen s předstihem a neplatí na něm padesátka. Pár much se na investici jistě najde. Ale za nás převažují pozitiva.

NEJvětší comeback

Jde o comeback politický v podobě návratu do lavic prostějovského zastupitelstva, který se povedl Aloisi Mačákovi. Někdejší radní či náměstek krajského hejtmana a ministerstva kultury za ČSSD je zpět poté, co rezignoval jeho stranický kolega Zdeněk Fišer. Čeho se od staronové tváře dočkáme?

NEJzelenější ves

„Kdyby stromy vydávaly signál, to by se sázelo…,“ měli jsme možnost slyšet i kolikrát. Jsou ale lidé a organizace, které stromy sází i tak. A ve velkém. Příkladem jdou i některé obce, mezi něž patří třeba Vranovice-Kelčice. Ty chystají obrovský projekt na ozelenění středu Moravy. Nejde jen o pár keříčků, ale tisíce kousků zeleně. Hodně štěstí!

NEJvětší sportovní šok

Bezkonkurenčně se jednalo o zápas fotbalového 1.SK Prostějov v Drnovicích. V tomhle zápase Prostějovu nefungovalo vůbec nic. Za zápas neprověřil brankáře Vyškova, sám inkasoval čtyřikrát. A třikrát navíc ve chvíli, kdy hrál soupeř v deseti. Utkání bylo hrůzostrašnou podívanou, ale taky zlomem, po této porážce Prostějov zlepšil herní projev a mnohem častěji naháněl body.

NEJdivočejší exodus

Umístění po základní části bylo pro hokejisty Prostějova zklamáním, závěrečná série proher byla děsivá. Tohle ale přesto nikdo nečekal, po sezóně totiž Jestřáby opustilo hned 16 (!) hráčů. Vesměs šlo o dobrovolné odchody, objevil se ale i vyhazov. Jestřábi tak prakticky na sezónu 2021/2022 stavěli od základu nový tým.

NEJpovedenější premiéra

Tentokrát zabrousíme do Smržic na akci Jablkobraní. Událost se konala poprvé a podílela se na ní škola, školka, obec ruku v ruce s řadou dobrovolníků. Kroje, jablka, mošty, dětské vystoupení a taky řemesla nebo soutěž o nejlepší koláče. Akci nechybělo nic a doufáme, že první ročník nebyl zároveň posledním.

NEJpovedenější cykloprojekt

A taky největší. To je cyklostezka na severním břehu přehrady. Nákladný a zprvu protahovaný projekt si získal nemalou popularitu mezi cyklisty. A to i přesto, že museli ještě dlouho čekat na kolaudaci nového mostu. Cyklisty navíc novinka odvedla jednak z hlavního tahu na Blansko a jednak z hodně děravé cesty směřující ke Zlechovu.

NEJvánočnější atmosféra

A na závěr jedna oddechovka. Obce Prostějovska jako by se vzdor atmosféře ve společnosti snažily soutěžit o nejhezčí výzdobu. Některé přitom doslova rozkvetly do krásy. Za nás jsou ale nejhezčí výzdobou i atmosférou Kralice na Hané. Tam stromek nestačil. Nazdobené bylo celé centrum městyse. A to krásně, vkusně. Za nás palec nahoru!

 

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 10. ledna