Čtenáři Večerníku zajisté vědí, že je možné už více než 6 roků pravidelně každý měsíc sledovat PROMĚNY IMAGE. A nutno na úvod zdůraznit, že v takovém formátu nemá tento projekt obdoby v celém našem kraji, možná ani nikde jinde. PROMĚNA IMAGE je poměrně velký projekt, který obnáší zapojení celého týmu lidí, stojí za ním nemalé množství času a energie. Cílem není jen pouhá změna vzhledu, ale vnitřní rozkvět každého, kdo si proměnou v režii PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku projde, protože k čemu proměna vzhledu, když v duši chybí sluníčko, radost a motivace. A to je právě jeden z našich důvodů, proč vůbec proměny pořádáme. Co za tím vším stojí a co jsme letos s aktérkami zažili? To se dozvíte na následujících řádcích, kterými vás provede patronka projektu a jeho tvůrce Aneta Křížová.

V tradičním klání, které odstartovalo na stránkách nejčtenějšího regionálního periodika již v dubnu 2015, měníme nejen vizáž, ale děláme radost, vykouzlíme úsměv, pocity nadšení, vnitřní spokojenost a snažíme se i zahřát u srdce. Cílem seriálu PROMĚNA IMAGE není jen změna a zlepšení po stránce vzhledu, ale právě pohlazení na duši a snaha dodat novou jiskru do života a trošku zdravého sebevědomí. Jelikož jak říká známý citát: „Vše, co je v člověku krásné, je očima neviditelné“, Antoine de Saint-Exupéry. Pravidelně se hlásí zejména ženy, z nichž některé si v životě prošly náročnými situacemi, tím spíš je vždy naším cílem udělat tlustou čáru za dosavadním a poskytnout nový start do života. Jsou to dámy po těžkých nemocech, úmrtí blízkého člena rodiny a těžkých zkouškách. Hlásí se však i mladičké dívky, které například potřebují najít správný směr, a i pro tyto případy tady samozřejmě jsme.

Letošních PROMĚN IMAGE stejně jako těch loňských se taktéž dotkla situace ohledně koronaviru. Byli jsme tak nuceni proměny od začátku roku pětkrát odložit, než jsme mohli zase s plným nasazením odstartovat. Tento rok jsme tedy začali až v červnu, kdy se zaslouženou vítězkou stala Jana Kurková z Prostějova, která je neskutečně energická. Zároveň naprosto oddaná své rodině a dělá vždy možné i nemožné pro to, aby pomohla. Klobouk dolů před tak silnou osobností, jakou je. Prázdninovou proměnou si pak prošla nesmírně vitální Janka Dostálová ze Služína, která v naší změně vizáže omládla minimálně o 10 let. Jejím přáním bylo „být krásná na svůj věk“, což byla i před proměnou, jen po ní se tak skutečně i cítila. Zářijovou vítězkou se stala Renáta Dostálová, dcera naší prázdninové odvážlivkyně. I paní Renáta patří k těm, které si proměnu a hýčkání neoddiskutovatelně zaslouží. Paní Renáta byla po transplantaci jater nespokojená sama se sebou. Ačkoliv se, jak sama řekla, „podruhé narodila“, trápilo ji po operaci 20 kilo navíc, s čímž se pojilo nízké sebevědomí. Po samotné proměně zjistila, jak málo stačí k tomu se zase cítit dobře. Vypadala skvěle, ani si nemyslela, že to vůbec jde. Ve všech třech výše uvedených případech se o přihlášky postaraly dcery a vnučky našich finalistek.

V říjnové proměně jsme pak jako vítězku přivítali Kateřinu Důbravovou ze Zlína, která bojovala se svými nedostatky a potřebovala lépe zapadnout mezi ostatní. Po proměně se dle vlastních slov cítila jako proměněná, vůbec netušila, že může natolik vypadat jinak a líbit se sama sobě i svému okolí. A přesně proto tady jsme, ukázat cestu.

Listopadová PROMĚNA IMAGE pak patřila Alici Navrátilové z Čechovic, mladé mamince, které bylo potřeba ukázat, že i maminka na mateřské dovolené má právo vypadat a cítit se skvěle. Prosinec nám pak přinesl mladičkou vítězku ze Slovenska Olívii Kondásovou, která se kvůli studiu medicíny zapomněla cítit sama sebou a potřebovala najít cestu zpět k sobě. Po proměně se jí vrátila chuť znovu o sebe pečovat. U každého dílu proměn však platí, že je potřeba u nového vzhledu vydržet. Ale to je již na každém, jak se chopí této možnosti, příležitosti či daru. Je asi jedno, jak to nazveme, zkrátka jakou cestou se nadále dá. Některým vítězkám jejich proměna vydržela, jiné si ji spíše uchovaly jako jedinečný zážitek na celý život, na který si vzpomenou vždy, když to bude potřeba.

 

Často se nás mnozí ptají, podle čeho vítěze vybírámea co probíhá po PROMĚNĚ IMAGE?

 Každý měsíc pravidelně v Servisu pro ženy zveřejňujeme výzvu s údaji, kam se můžou zájemci o svoji proměnu hlásit. Někdy se hlásí sami jedinci, jindy je chce potěšit někdo z rodiny, tak se přihlášky jako překvapení ujmou dcery, vnučky apod. Na e-mail či osobně do redakce nám přichází desítky přihlášek, které vždy pečlivě procházíme a vybíráme podle příběhu, který nám s přihláškou přišel, pak samozřejmě podle míry potřebnosti, co se vzhledu týče. Jakmile máme vybráno, ozveme se na uvedené telefonní číslo a domluvíme se na podrobnostech. Následně se tímto spouští celý organizační kolotoč obnášející domluvit všechny partnery na určitý den a čas, se všemi se shodnout na představě a vše pak může začít.

Ve velký den se jako první sejdeme s vítězem, přivítáme se a začne výběr nových outfitů, brýlí, kosmetika a líčení a následně vzniká nový účes. To vše za přítomnosti kameramana a fotografa. Téměř celý den vždy trvá každá proměna. Poté přijde na řadu psaní textů, výběr a úprava fotografií, výroba videa, samozřejmě výroba po grafické stránce, sazba textu, korektury a schválení. Po tomto mnohahodinovém procesu se pak vše může poslat do tisku. Výstup je tedy v novinách, ale i na našem webu společně s fotografiemi a videem. A takto se to děje každý měsíc již skoro sedm let. Letos se nám však nepřihlásil ani jeden muž, což je škoda, protože velice dobře umíme i mužské proměny vzhledu. Třeba se nám to podaří v roce 2022.

 

Při psaní tohoto ohlédnutí jsem přemýšlela, co bych závěrem řekla. Vše potřebné již asi bylo zmíněno, ačkoliv některé věci popsat skutečně nelze, a to jsou emoce, pocity a energie, které vždy při proměně vnímám ať už z každého člověka, nebo z jeho reakcí. PROMĚNY IMAGE zaberou opravdu hodně času, úsilí a stojí na velkém nasazení, a to nejen mém, ale celého týmu. Někdy člověk ani nemusí mít náladu, sílu a rozpoložení, čeká se od něj, že doslova pojede na tři sta procent jen proto, že se v předem daný den proměna koná.

Každý z nás občas cítí, že by sám potřeboval nějakou vzpruhu a takový den zažít sám pro sebe. Ovšem když potom vidíte a vnímáte příběhy lidí – vítězů PROMĚN IMAGE, posloucháte, kdo s čím bojuje, koho co trápí, s čím vším se setkal a denně třeba setkává, uvědomíte si, že oni potřebují a čekají na svůj velký den, který je alespoň na chvíli osvobodí od reality nebo naopak nastartuje jejich novou etapu. Stranou jdou v ten moment všechna rozpoložení, uvědomíte si, jak velkou moc vlastně máte. A to v dobrém slova smyslu. Mít moc někomu pomoci, udělat radost, rozesmát ho, dopřát to, co si nemůže dovolit, možnost prozřít, dodat sebevědomí a jiskru nebo splnit jeho vytoužené přání... To je to, co beru jako své poslání a možnost pomáhat. Vnímám to celé vlastně jako takovou misi za lepšími zítřky nejen pro vítěze proměn, ale i pro mě a kohokoliv, kdo s námi na PROMĚNĚ IMAGE pracuje. Je však již na každém, jak má vše zpracováno a do jaké míry rozumí tomu, co se právě děje a jaký to má účel. Jsem přesvědčena, že se nikdy s nikým z našich vítězů nepotkávám náhodou a stejně tak ani oni se mnou. Vše má svůj důvod.

Děkuji všem, kteří se mnou na PROMĚNÁCH IMAGE vždy radostně pracují. Členové týmu jsou: Ivo Mynařík, který se stará o focení a natáčení celého dne, následně pak tvoří i perfektní videa z každého dílu, jež můžete vidět na našich internetových stránkách. Dále paní Hana Ondrejová, která se pravidelně obětavě starala o naše vítězky po stránce líčení a kosmetiky, další ženou v našem týmu je paní Andrea Furiaková, jež vždy s lehkostí vykouzlí krásný nový účes, nové vkusné outfity pak vybíráme v RV FASHION v čele se známým stylistou René Volkem a originální a slušivé brýle vybereme vždy v Optice Wagner s majitelem Radkem Wagnerem, který ze všech partnerů s námi spolupracuje nejdéle. Děkuji i vám čtenářům za přízeň a přeji vám, ať se máte zdravě, šťastně, spokojeně a se sluníčkem v duši.

Vaše Aneta Křížová

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 10. ledna