1. Historický úspěch fotbalového eskáčka

Nejlepšího výsledku v novodobé historii prostějovského fotbalu dosáhli muži 1.SK PV, když ve FORTUNA:NÁRODNÍ LIZE 2020/21 (druhé nejvyšší soutěži ČR) obsadili vynikající třetí místo za Hradcem Králové a Líšní. V popředí tabulky se navíc drží i v probíhající sezóně, po podzimu jsou pátí jen dva body od druhé pozice.

2. Stěhování basketbalistů i volejbalistek

Dva tolik úspěšné prostějovské kolektivní sporty z uplynulé dekády se přestěhovaly. Významnější byla tahle změna u basketbalistů BK Olomoucko, kteří odešli z haly Sportcentra DDM do hanácké metropole. To volejbalistky VK Prostějov se přesunuly jen o kousek dál v rámci města – do Národního sportovního centra PV.

3. Velký personální třesk u hokejových Jestřábů

Další (pod)průměrná sezóna prostějovských hokejistů v Chance lize 2020/21 přiměla jejich majitele Jaroslava Luňáka k přebudování většiny hráčského kádru i realizačního týmu. Změny pomohly, start do nového prvoligového ročníku vyšel mužstvu LHK výborně. Teď ještě vydržet a nezačít zase klesat dolů.

4. Lukostřelecké MČR na hlavním náměstí

Premiérově v dějinách české lukostřelby se stalo, že národní šampionát hostilo přímo hlavní náměstí jakéhokoliv města. Tím městem byl Prostějov, konkrétně prostor před radnicí u sochy TGM, kde zdejší oddíl nachystal mimořádně povedené vyvrcholení mistrovství republiky dospělých a seniorů 2021.

 

5. Atletická Velká cena se třemi hvězdami

Druhá polovina září každoročně patří Velké ceně města Prostějova v atletice. Hlavní závod jubilejního 75. ročníku v běhu na 110 metrů překážek ozdobil Petr Svoboda skvělým časem kousek za rekordem mítinku, autogramy zájemcům rozdávali slavný desetibojař Robert Změlík i oštěpařský medailista z LOH v Tokiu Vítězslav Veselý.

 

6. Sazka Tour cyklistů startovala u Masaryka

Náměstí TGM před prostějovskou radnicí bylo v srpnu znovu dějištěm startu jedné z etap největšího závodu v silniční cyklistice na území ČR. Sazka Tour 2021 (dříve Czech Cycling Tour) se silnou mezinárodní účastí včetně řady profesionálních stájí tentokrát v srdci Hané celá začínala hned úvodním etapovým dílem.

 

7. Tenisové akce znovu v plné síle

Marketingová agentura TK PLUS a tenisový klub TK Agrofert Prostějov zorganizovaly během roku 2021 všechny tradiční turnaje včetně dvou ústředních, které jsou vlajkovými loděmi. MONETA Czech Open mužů vyhrál Federico Coria z Argentiny, na žákovském MS družstev vybojovaly oba české týmy bronzové medaile.

 

8. Smršť cyklistických závodů na velodromu

Bez ohledu na covidové komplikace s množstvím hygienických omezení byl pořadatelsky nesmírně aktivní rovněž oddíl TUFO PARDUS Prostějov. Počet jím konaných akcí v dráhové cyklistice na místním oválu dosáhl dvouciferného čísla, vrcholem opět byla tradiční Grand Prix Prostějov – Memoriál Otmara Malečka.

 

9. Svátek orientačního běhu a letního biatlonu

Oddíl orientačního běhu SK Prostějov a Klub biatlonu Prostějov připravily pro veřejnost festival těchto dvou sportů ve Stražisku. Zářijové propagační dostaveníčko přilákalo do areálu tamního koupaliště i blízkého okolí několik stovek nadšenců všeho věku, kteří si v krásném odpoledni užívali radost z pohybu na zdravém vzduchu.

 

10. Anketní vyhlášení v odlišném formátu

I tentokrát došlo kvůli koronaviru k termínovému odsunutí slavnostního vyhlášení ankety Sportovec města Prostějova z konce zimy na mnohem později. Honosný podzimní večer měl navíc dost jinou podobu než obvykle, většinu tradičních kategorií nahradily zdařilé video medailonky představující místní sportovní kluby.

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 10. ledna