01

Přelom roku byl zcela ve znamení koronaviru. Ten zásadním způsobem ovlivnil i oblíbený novoroční pochod na Kosíř. Zatímco na začátku loňského roku tam organizátoři předali rekordních 4 500 medailí, letos nerozdali ani jednu. Přesto si tuto tradici nenechaly ujít stovky lidí. Nedlouho poté pod Kosířem hořelo. Více jak milionovou škodu způsobil požár infocentra u Lázní Slatinice. Zapálily jej neopatrné děti. Koronavirus ovlivnil i rozpočty jednotlivých měst a obcí. Například v Kostelci na Hané kvůli němu museli zastavit plánované pokračování rekonstrukce sídliště Sport. Naopak pozitivní zpráva doputovala z Víceměřic. Tamní Domov u rybníka se pustí do výstavby nového pavilonu za zhruba 54 milionů korun. Překvapivá zpráva doputovala z Konice. Plánovaný Penny Market zde nevyroste, vedení města schválilo prodej pozemku jiné společnosti s vyšší cenovou nabídkou. Naopak prodej bývalého kina v Kostelci na Hané šel jako po drátkách. Objekt, kde naposledy fungovala pizzerie, získala soukromá firma, která by v něm měla montovat elektrokola. K zajímavému paradoxu došlo na horách. Lidé už nevydrželi být kvůli proticovidovým opatřením zavřeni doma a opravdu houfně vyrazili na zasněžené svahy. V polovině ledna se to naplno projevilo v Kladkách, kam dorazily davy turistů. Místo lyží se do kurzu dostaly hlavně boby. Vleky se až do konce sezóny nerozjely a provozovatelům z řad sokolů nezbývalo než sčítat statisícové ztráty a vyhlížet kompenzace ze strany státu. Stavba nové cyklostezky v Mostkovicích trvala výrazně kratší dobu než její administrativní schválení. K zajímavým třenicím se schylovalo v Konici, kde sokolové zaštiťující mimo jiné místní fotbalový klub dostali od radnice výrazně méně peněz, než očekávali. O další podpoře se však mělo ještě jednat. V Mořicích si naplánovali přestavbu školy, kde by mělo vzniknout osm nových bytů.

 02

Pozoruhodnou krádež čtyř telat zaznamenali policisté v jedné z obcí na Prostějovsku. Mnohem závažnější však bylo velké množství vloupání do rodinných domů na jihu regionu. Velké množství domácností bylo vykradeno ve Vranovicích-Kelčicích, Vřesovicích, Otaslavicích, Mořicích či Želči. Informace o zajímavé novince vyplula na povrch v souvislosti s plumlovskou přehradou. Kolem přehrady již nebude možné jezdit autem, jednosměrka, která řadu let umožňovala průjezd od pláže U Vrbiček kolem hotelu Zlechov až k Podhradskému rybníku, se změní na zákaz vjezdu. Zajímavé lapálie řešil starosta Bedihoště Jiří Zips. Tomu se dle jeho slov podařilo chytit muže, který právě vyvážel odpad do přírody. Vše se však obrátilo proti němu a své jednání musel vysvětlovat policistům, neboť muž zarytě tvrdil, že nic takové nečinil, nadto si stěžoval na starostovo chování. Jednoznačnější byl případ, kdy se čtveřice zfetovala „perníkem“ a vyrazila na výlet, přičemž tři z nich se postupně vystřídali za volantem stejného auta. Všechny ve Výšovicích odchytili policisté. Zajímavou podívanou mohli sledovat lidé z Pivína, kde k zemi šly opuštěné domy. Do redakce rovněž doputovaly dotazy na nedokončený úsek cyklostezky z Bílovic do Kostelce na Hané. Tamní starosta vše vysvětloval tím, že kvůli chystané výstavbě by cesta mohla být v dohledné době opět rozkopána. Ukázalo se, že závažné a dlouhodobé starosti trápí některé z občanů Mostkovic obývající chatovou oblast nad plumlovskou přehradou. Voda ze studní dle nich totiž není ani na pití, ani na koupání. S výstavbou kanalizace se začalo v celé řadě obcí regionu, například v Ohrozimi či v Lešanech. Kvůli koronaviru byly zmařeny letité tradice, které ožívají díky skutečným nadšencům. Týkalo se to i masopustního veselí.

 

03

Silné emoce vzbudil stav silnice na tzv. ohrozimském kopci. Kvůli velkému počtu hlubokých kráterů se mnozí z řidičů místu vyhýbali. Nebyl to přitom jediný nebezpečný úsek. Příčinou byly výrazné výkyvy teplot během probíhající zimy. Neutěšený stav silnic trval relativně dlouho, do jejich zaplátování se silničáři stejně jako každý rok pustili v polovině dubna, až jim to počasí dovolilo. S potřebnou kompletní opravou silnice z Prostějova do Ohrozimi přitom Olomoucký kraj počítá nejdříve v roce 2023, vše brzdí problémy s výkupy od majitelů pozemků, po nichž vede. V Kostelci vjelo auto pod vlak. Nehoda rozvířila debaty o bezpečnosti přejezdu, kde k nehodě došlo. Hasiči ze stejného města vyprošťovali osmnáctitunový kolos. Krmný vůz sjel do příkopu mezi městem a Lešany. K jiné nepříjemné události došlo v Kladkách, kde stromy popadaly na hřbitov. Peníze z Olomouckého kraje opět putovaly na podporu vesnických obchodů, navzdory tomu se počet krámků stále snižoval. V Konici se začalo hovořit o možném kácení stromů na místním hlavním náměstí, a to v souvislosti s jeho celkovou plánovanou rekonstrukcí. Pardubický kraj opět zastavil vlaky jezdící z Chornic do Dzbele. Provoz na někdejší slavné Moravské západní dráze tak byl po čase opět omezen. Důvodem měla být covidová situace. Trochu jiné starosti měli v Otaslavicích, které dráždí bezdomovec zasypávající přírodu odpadky. Naopak lidé z Kostelce na Hané si mohli oddechnout. Jejich nádraží na rozdíl od řady jiných k zemi nepůjde, Správa železnic naopak investovala do jeho oprav bezmála 5 milionů korun, díky čemuž skutečně prokouklo. Velkým tématem se opět stala plumlovské přehrada a vše s ní související. Naplno se rozběhly práce na novém mostě, který se stane součástí očekávané cyklostezky vedoucí kolem plumlovské přehrady, z níž již byla většina dokončena. Rovněž se Povodí Moravy pustilo do opravy hráze. V této souvislosti došlo k výraznému snížení stavu vody v nádrži. Tu se navzdory předchozím opakovaným slibům nepodařilo na rekreační sezónu dostatečně dopustit. Podobně nepříjemné bylo i to, že na nedávno opravené cestě kolem přehrady se opět objevily výtluky. 

04

Hned první dubnový den bylo slavnostně otevřeno dokončené Muzeum kočárů v Čechách pod Kosířem. Postaraly se o to čtyři klíče symbolizující víru, naději, lásku a mír. K otevření chrámu všech řemeslníků z kamene, dřeva a kovu došlo po celkem 15 letech usilovného budování. Kvůli koronavirové situaci jej lidé mohli sledovat jen prostřednictvím on-line přenosu. K neuvěřitelné velikonoční loupeži došlo hned ze začátku měsíce v Bedihošti, kde zloději ukradli kus cyklostezky. Ke krádeži došlo v noci z Velkého pátku na Bílou sobotu, kdy zmizel kus zámkové dlažby. Rozčilený starosta vypsal na dopadení zloděje odměnu deset tisíc korun. Toho se přesto dodnes chytit nepodařilo. Další velikonoční tradice byly ovlivněny lockdownem. Radostnější novinkou byl rozhodně návrat čápů. Většina hnízd byla letos obsazena relativně brzy. S příchodem jara se rozběhly také opravy na silnicích. U Vranovic se dokonce uzavřela část dálnice. Lidský odpad zničil Vycházku s Večerníčkem u Němčic. Organizátoři věděli, kdo za tím stál, bohužel neměli páky na potrestání. V Tištíně jsme řešili mysliveckou střelnici v areálu v Háječku. Broky z ní končí na poli. Zajímalo nás, jestli mohou posléze škodit přírodě, potažmo lidem. Vypuštěná přehrada opět fascinovala chodce. Důvodem bylo zahájení prací na rekonstrukci její hráze. Už třetí obří skleník na rajčata začal vyrůstat u Smržic. V různých koutech regionu jako třeba v Konici se dobrovolníci pustili do úklidu svého okolí, a to v rámci akce Ukliďme Česko. V Němčicích se rovněž na čerstvém vzduchu pustili místní do sázení stromů. Stalo se tak ve dvou etapách. Do té první se zapojilo osm rodin, které tímto způsobem zvelebily své okolí. Večerník rovněž sledoval situaci u nádraží v Nezamyslicích, kde roky vznikala černá skládka. Po našem upozornění se do celé věci vložil starosta a letité odpadky začaly konečně mizet. Při výstavbě bazénu občan Kralic na Hané objevil kostru. Ukázalo se, že byla zhruba tisíc let stará. V Němčicích lidé rozkradli i kouzelnickou vycházku... Koncem měsíce se silničářům konečně podařilo vyspravit zbytek hlubokých kráterů, které z vytížené silnice do ohrozimského kopce udělaly vozovku ve zřejmě nejhorším stavu v celé republice. Z volné jízdy se však řidiči dlouho netěšili. Průtah Ohrozimí byl velmi brzy uzavřen, a to hned první květnové pondělí. Důvodem bylo budování kanalizace. Na Běleckém Mlýně se navzdory covidu jako jedni z mála rozhodli poslední dubnový den udržet tradici v pálení čarodějnic. Všichni byli přitom upozorněni na dodržování patřičných rozestupů.

 05

První květnový den nabídl opravdu nádherné jarní počasí a lidé houfně vyrazili ze sluje svých příbytků ven do rozkvétající přírody. Bylo logické, že jedním z hlavních cílů výletníků se stal zámecký park v Čechách pod Kosířem. Četní návštěvníci se tu mohli vydat na čarodějnou pátrací stezku s celkem sedmi úkoly. Zrušení přejezdu u bývalého kina plánují v Kostelci na Hané. Někteří z místních jsou proti. Vedení města chce, aby zůstal zachován minimálně pro pěší. Od května byla opět zprovozněna rozhledna na Kosíři. Ze zemědělské farmy na okraji Hrdibořic udělal místní podnikatel vrakoviště, které mu někdo zapálil. Dle místního starosty by vrakoviště nemělo znamenat nebezpeční pro nedaleké zdroje pitné vody pro Prostějov. Svůj program na nadcházející turistickou sezónu představil hojně navštěvovaný zámek v Čechách pod Kosířem. Podle hlavního motivu nedávno nalezeného obrazu, který se vrátil zpět do památky, jej „zámečtí“ přejmenovali na „rok chrta“. V Kostelci na Hané se pustili do kompletní opravy jedné z nejdelších a nejfrekventovanějších silnic ve městě. Kompletní a nákladná oprava Revoluční ulice byla v průběhu uplynulých let rozdělena hned do tří etap. Ve stejném městě se pak rozhodli sázet stromy v okolí zdejší sokolovny. Velkou smůlu měli pořadatelé Smržického vandru. Největší turistickou akci v regionu provázela deštivá slota. Ve Výšovicích se pustili do velké investice, když se rozhodli udělat ze školy byty. Velkolepou podívanou nabídlo umísťování mostu na cyklostezce kolem plumlovské přehrady. Právě kvůli němu se práce na jedné z klíčových věcí pro rozvoj turistického ruchu v regionu výrazným způsobem zdržely. Pokud se práce na stezce pohnuly, pak problémy nastaly s napouštěním přehrady. Navzdory slibům ze strany Povodí Moravy zůstávala přehrada stále na suchu. Tiskový mluvčí státního podniku po sérii otázek přestal s Večerníkem zcela komunikovat. To nic nezměnilo na faktu, že nízký stav vody v nádrži následně výrazným způsobem poznamenal letní sezónu v okolí přehrady. Překvapivě vysokou účast zaznamenal premiérový duatlon ve Stražisku. Řada lidí se sešla také na konickém Dni řemesel, který vrátil své návštěvníky o několik století zpět. 

06

Hned počátkem posledního měsíce školního roku se zcela uzavřela jedna z nejrušnějších výpadovek z Prostějova ve směru do Kostelce na Hané. Objížďka vedla nejprve přes Smržice, což se po měsíci změnilo, cesta se uzavřela úplně. S nepříjemným zážitkem se museli popasovat návštěvníci plumlovské přehrady. Procházku jim totiž kazil pohled na stovky mrtvých ryb. Těla se v mnoha případech dostala i na břeh, kde následně podléhala rozkladu. Kolem se tak šířil nesnesitelný zápach. PROSTĚJOVSKÝ Večerník se rozhodl koupit lavičku v zámeckém parku. Najít ji můžete přímo u schodiště vedoucího k hlavnímu vchodu. Objevil se na ní štítek s mottem „Kdo na lavičce v parku rád si čte, tomu se čas k věku nepřičte“. Hned dvakrát za jediný den vyjížděly policejní hlídky do Malého Hradiska. Zloději tam ukradli vozík za auto i kontejner na odpad. Příjemnější starosti měli na zámku v Plumlově, kde děti chodily z pohádky do pohádky. Ani v Čechách pod Kosířem nezůstali pozadu. Zdejším nádherným zámeckým parkem provázel „filosof s rýčem“, jak si říkal někdejší majitel Josef II. hrabě Silva-Tarouca. V Kladkách davy lidí zamířily do opravené budovy obecního úřadu, kde vznikl potřebný společenský sál. Ve stejné obci přivítali i nečekanou návštěvu. Policejní zásahovka si totiž posvítila na varnu pervitinu. V Mořicích se zase naopak po dlouhých 17 letech na balustrádu kostela vrátila dvojice soch ukradených andílků. Dobrochov byl před dvěma lety vyhlášen „nejzelenější obcí v ČR“. Díky tomu dostal dotaci rovný milion korun. Za ni pořídil na náves novou fontánu, která lidi v létě začala osvěžovat. Dokončit se podařilo i Fit stezku u Hluchova, na níž začali lidé cvičit. Pozoruhodnou akci se podařilo zorganizovat v nedalekém Zdětíně. Na olympiádě dětí zde bojovala zhruba stovka účastníků, což pro organizátory znamenalo velký úspěch. Jen o pár kilometrů dál pak zase došlo k ošklivé nehodě, když v Lešanech srazilo auto malou holčičku, která nečekaně vběhla pod kola vozu. Dívenka s těžkými zraněními skončila v olomoucké nemocnici. Absolutně nezodpovědný cizinec pod vlivem 2,83 promile alkoholu převrátil u Hvozdu kamion plně naložený dřevem. Do míst nehody mohli zavítat i turisté, kteří se ve velkém zúčastnili Konických štrapácí.