Stejně jako v roce předešlém, i loni byl chod života zasažen koronavirovou pandemií natolik, že cestování mezi městy bylo notně omezeno. Rozhodně tak pamatujeme roky s hojnější účastí známých osobností, které se v Prostějově zúčastnily významných kulturních, společenských či sportovních akcí. Kvůli pandemii covid-19 byly v roce 2021 v prostějovském regionu zrušeny desítky koncertů, výstav, divadelních představení a podobných událostí, na něž se v minulosti sjížděly hvězdy českého showbyznysu, významní politici nebo jinak známé tváře. Přesto v loňském roce navštívil prostějovský region nespočet osobností, a byl by hřích si je nepřipomenout. Činíme tak bez určení pořadí.

 

MIROSLAV DONUTIL

Asi netřeba představovat. Známý divadelní a filmový herec i moderátor dorazil do Prostějova na divadelní přehlídku Aplaus. Donutil je znám z charakterních i vyloženě komických rolí. V divadle exceloval ve hře Sluha dvou pánů.

JAN SAUDEK

Jeden z nejznámějších českých fotografů vystavoval v Prostějově. A byla to velká sláva. Kontroverzní umělec v doprovodu manželky představil své dílo spolu s místními autory.

JAN ŽELEZNÝ

Trojnásobný olympijský vítěz v hodu oštěpem a žijící atletická legenda je patronem jak ZŠ Jana Železného Prostějov, která nese jeho jméno, tak dětských závodů Čokoládová tretra. Ty loni proběhly posledního srpna – a Honza opět nechyběl.

KATEŘINA SINIAKOVÁ

Vynikající tenistka v létě vyhrála společně s Barborou Krejčíkovou čtyřhru na Letních olympijských hrách v Tokiu, už předtím ovládly debla i na grandslamovém Roland Garros. Načež sličnou Katku zkraje podzimu slavnostně přivítal primátor František Jura na prostějovské radnici.

ZDENĚK TROŠKA

Populární režisér se představil před časem v Prostějově s pohádkou. Tentokrát autor Princezny ze mlejna nebo série Slunce, seno zavítal do Hradčan, kde měl besedu s diváky a také autogramiádu.

ZDENĚK POHLREICH

I loni se populární televizní šéfkuchař představil během své show v Hotelu Plumlov u plumlovské přehrady hned dvakrát, a to v červenci a říjnu.  

MIRAI NAVRÁTIL

I v menším se dá uspořádat velký koncert. Příkladem budiž vystoupení kapely Mirai ve Špalíčku. Se skupinou nemohl pochopitelně chybět ani její frontman Mirai Navrátil.

SIMONA STAŠOVÁ

Tuhle herečku je prakticky nemožné přehlédnout. Hvězda z filmů jako Pelíšky, Muži v naději nebo Lída Baarová se ukázala v Čechách pod Kosířem. A střihla si one woman show, což je nyní velmi populární žánr.

DALIBOR JANDA

Zpěvák, který na české hudební scéně působí desítky let. A má řadu fanoušků. To je v krátkosti vizitka Dalibora Jandy, který vystoupil ve Společenském domě. Jak se později ukázalo, měl to být jeden z posledních velkých koncertů v Prostějově v roce 2021.

JIŘÍ LANGMAJER

Další herecká celebrita zavítala na Hanou. Langmajer se proslavil třeba ve Snowboarďácích, ale také v řadě dalších komedií. Nebo v seriálu z hokejového prostředí Lajna. Tentokrát se představil jako divadelní herec.

 

Speciální příloha ROČENKA 2021 je součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 10. ledna