Tak je to tady! Pokud vaše lyže celé dva roky stály někde v koutě, pak je nejvyšší čas je konečně vytáhnout na vzduch! A to i v případě, že máte na lyžování pouze pár hodin. Za sněhem totiž nemusíte jezdit nikam daleko. V regionu je ho aktuálně relativně dost i na běžky, z lepších podmínek se však určitě těší milovníci sjezdovek. 

   Teploty lehce nad nulou, sněhové přeháňky, čerstvý vítr. Tak to uplynulý víkend vypadalo ve vyšších partiích našeho regionu. Zatímco v Prostějově nebylo po sněhu ani památky, stačilo vyjet o pár nadmořských metrů výš a už jste se mohli těšit z bílé peřiny.

Radost z ní měli zejména lyžaři. Díky tomu se na „kladeckém ledovci“ lyžovalo po celý uplynulý týden. Po oba víkendové dny se pak tamní parkoviště dokonce zcela zaplnilo. „Sněhové podmínky jsou u nás výborné. Podařilo se nám dosněžit zbytek sjezdovky a rozjet dvoukotvu. Během týdne byla sjezdovka poměrně prázdná, o víkendu se však zaplnila,“ shrnul Jiří Křeček, předseda místních sokolů, kteří areál provozují. Ti se už nyní připravují na Kladeckou lyži. Závod v obřím slalomu pro všechny zájemce ve věku od 2 do 100 let se pojede v sobotu 5. února.

S výrazně většími komplikacemi se museli potýkat milovníci bílé stopy. Tu jim neustále zafoukával nárazový vítr, který v sobotu zeslábl, v neděli však opět nabral na síle. Přestože sněhové pokrývky díky sněžení přibylo, její výška byla v jednotlivých úsecích běžkařských okruhů na Drahansku poměrně rozdílná. „Vyjeté běžecké stopy se velmi rychle zafoukávají, a tak by jejich projíždění skútry nemělo zatím smysl. Slyšel jsem však, že stroje jsou již připraveny,“ prozradil jeden z vášnivých běžkařů.

Oblíbenou destinací pro výlet rodin s dětmi spojený s bobováním či sáňkováním bývá také kopec u penzionu Lada v Repechách. Ten však zůstal o uplynulém víkendu prakticky liduprázdný. Důvodem byl fakt, že občerstvení v penzionu bylo poslední lednový víkend kvůli nemoci uzavřeno.