Tahle smutná zpráva dorazila z Olomouce. V neděli 8. listopadu ve věku 79 let nečekaně zemřel historik, zapálený sportovec a bystrý glosátor dění kolem sebe Miloslav Čermák. Za posledních pětadvacet let připravil rovných padesát čísel vlastivědné revue Střední Morava, v níž vyšla řada článků o Prostějovsku. Založil také běžeckou Ligu 100. Součástí tohoto oblíbeného seriálu je i lednový běh na Kosíř či závody v Čehovicích a Skalce.

Miloslav Čermák byl známý především jako přední český historik a nakladatel. Zaměřoval se na hospodářské a sociální dějiny města Olomouce a středomoravského regionu. Už od roku 1991 provozoval vlastní nakladatelství Memoria zaměřené na historickou a vlastivědnou literaturu.

Jméno Miloslava Čermáka je pro lidi z Prostějova nejvýrazněji spojeno s revue Střední Morava, kterou se mu podařilo obnovit v roce 1995. „Vznikl tak kvalitní sborník, který měl mezi historiky velmi dobrý zvuk. V něm se objevil například článek o Romži od Miloslava Peterky či text Miloše Trapla s příznačným názvem Tři pády prostějovských starostů. Hned několik zajímavých textů v něm publikovala Michela Kokojanová či Marie Dokoupilová působící v prostějovském muzeu. Druhá jmenovaná se například vydala po zavátých prostějovských stopách dramatika Maxe Zweiga či pracovního tábora pro prostějovské židy v Žárovicích-Hamrech. Těch autorů i textů však bylo za uplynulých pětadvacet let opravdu hodně,“ ohlédla se prostějovská historička Hana Bartková.

Sportovci Miloslava Čermáka znali především jako výborného běžce, zakladatele hnutí Liga stovkařů, které dlouhé roky vedl jako předseda. „Běžeckému sportu se aktivně věnoval i ve vyšším věku, který na něm do posledních dní nebyl nijak znát,“ zavzpomínal současný předseda TJ Liga stovkařů Adam Fritscher.