Zpráv o šikovných a pracovitých lidech není nikdy dost. Mezi takové nepochybně patří také majitelé rodinné firmy Žaluzie Neva z Kralic na Hané. Těm se v dosti silné konkurenci podařilo zvítězit v letošním ročníku prestižní soutěže EY Podnikatel roku v Olomouckém kraji. Jejich odolné žaluzie najdete třeba na sídle Fotbalové asociace ČR, bojují však i se 40stupňovými vedry v Izraeli.

Ve srovnání s minulým ročníkem se počet účastníků soutěže zdvojnásobil. Porota, jíž předsedal držitel titulu Podnikatel roku 2020 Josef Průša, tak letošního držitele krajského titulu nevybírala snadno. Nakonec volba padla právě na majitele rodinného podniku Neva Žaluzie z Kralic na Hané. „Vítězové ukazují, jak lze podnikat světově a udržitelně zároveň. Na špičce svého oboru jsou rovněž v oblasti automatizace výroby,“ vysvětlila volbu Martina Kneiflová, vedoucí partnerka EY v České republice. 

Chtějí předat firmu dětem

O tom, že se jedná skutečně o rodinnou firmu, svědčí mimo jiné i fakt, že oba muži do budoucna plánují předat firmu dětem. „Držíme palce, aby se jim generační výměna povedla,“ popřála vítězům Kneiflová.

Vítěze dle jejich slov rozhodnutí poroty překvapilo. „Je to pro nás velká pocta. Tím spíše, že jsme uspěli v tak silné konkurenci, která se neschází každý rok. Určitě je to i závazek do dalšího období, abychom pokračovali ve stejných šlépějích, stále jako rodinná firma, která má podporu a uznání ostatních,“ vyjádřili se Jiří Nesvadbík a Ladislav Vrána.

Stíní po celém světě

Oba muži založili v Kralicích na Hané malou firmu na montáž žaluzií hned po revoluci. Postupem času začali vyrábět vlastní vertikální žaluzie, markýzy a sítě proti hmyzu. S rozmachem kancelářských prostor se postupně dostali až k výrobě venkovních žaluzií a látkových rolet, které dnes tvoří hlavní sortiment firmy.

Vyrábí na nejmodernějších strojích současnosti, pyšní se také vlastní práškovou lakovnou, která zajišťuje rychlý a kvalitní výrobní proces. Mají vlastní vývojové středisko i 3D tiskárny.

Již 30 let se společnost Neva řadí k předním českým výrobcům stínicí techniky a žaluzie z Hané lze najít na budovách po celé Evropě i v náročném podnebí Blízkého východu.

Uspějí i ve finále?

Soutěž má letos ve spojení s pandemickým opatřením i další rozměr. „Letošní udělení titulu Podnikatel roku Olomouckého kraje má pro mě zvláštní význam. Oceňujeme totiž ty, kteří zvládli podnikat a prosperovat v době, která byla mimořádně obtížná. Uznání a poděkování si však zaslouží všichni podnikatelé, kteří celospolečenská omezení zvládli a dokázali svoje firmy i živnosti z nelehké situace vyvést,“ uvedl hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Nominovat podnikatele do soutěže mohl kdokoliv, stačilo využít formulář na stránkách www.podnikatelroku.cz. Krajští vítězové postupují do celorepublikového finále, jméno jeho vítěze zazní na slavnostním předávání 1. března 2022.