Dlouho avizovaná další část rekonstrukce dálnice D46 je tady. Už dnes, tj. v pondělí 14. března, v časných ranních hodinách začne opravou mostu u exitu na Vranovice-Kelčice. Tříměsíční práce budou samozřejmě souviset s uzavírkami dálnice a je více než pravděpodobné, že tato skutečnost ovlivní dopravu i v samém Prostějově.

 

Ode dnešního dne platí v obci Vranovice-Kelčice uzavírka levého nájezdového a výjezdového exitu 16 směrem od Prostějova v důsledku stavebních prací na mostě. První etapa bude trvat do 17. dubna. Následně bude uzavřena pravá strana výjezdová větev exitu 16. V rámci první etapy nebude obsluhována ani zastávka pod mostem, kterou dočasně nahradí zastávka u motorestu.

 Pondělí čtrnáctého března je dnem začátku plánované opravy dálnice D46. Od brzkých ranních hodin plánujeme zahájit výměnu závěrů mostu na exitu 16 Vranovice-Kelčice. Předmětem zhruba tříměsíčních prací je dále odbourání stávajících závěrů, které nahradí nové kusy s plnohodnotnou životností na další desítky let. Provoz dálnice zůstane celou dobu opravy v jednom pruhu pro každý směr bez objízdných tras, což nelze konstatovat o uzavřených sjezdech a výjezdech exitu 16,“ informoval Miroslav Mazal, mluvčí Ředitelství silnic a dálnic Olomouckého kraje.

 

Jak bude probíhat částečná uzavírka D46?

Etapa 0: 14. 3. a 15. 3. 2022

* demontáž svodidel pro přejezdy středových pásů a montáž dopravně inženýrského opatření (značení, svodidla atd.).

* provoz po dálnici D46 bude veden v obousměrném režimu pruhů 1/1.

Etapa 1: 15. 3. až 17. 4. 2022

* provádění stavebních prací na levém mostě

* uzavřen levý pás dálnice (směr Praha) v km 16,2 – 15,2 včetně nájezdové a výjezdové větve exitu 16 vlevo (směr Praha). 

* provoz bude veden v obousměrném režimu pruhů 0/1+1 a po objízdné trase nahrazující uzavření nájezdové a výjezdové větve (jako objížďka sjezdu a nájezdu poslouží „stará“ souběžná silnice III/0462 a EXIT 12 Brodek u Prostějova.

Etapa 2: 17. 4. až 1. 6. 2022

* provádění stavebních prací na pravém mostě

* uzavření pravého pásu dálnice (směr Olomouc) v km 15,2 – 16,2 včetně výjezdové větve exitu 16 vpravo (směr Olomouc).

* provoz bude veden v obousměrném režimu pruhů 1+1/0 a po objízdné trase nahrazující uzavřený výjezd z dálnice (jako objížďka neprůjezdného výjezdu poslouží dřívější odbočení na exitu Brodek
u Prostějova, dále značená trasa povede po „staré“ souběžné silnici III/0462.

Etapa 3: 1. 6. a 2. 6. 2022

* zpětná montáž svodidel přejezdů středového pásu a demontáž dopravně inženýrského opatření

* provoz po dálnici D46 bude veden v obousměrném režimu pruhů 1/1.