Ve Vladislavském sále Pražského hradu převzal od prezidenta České republiky Miloše Zemana nejen sportovní manažer a hlavně prostějovský rodák Miroslav Černošek Medaili Za zásluhy 1. stupně. Slavnostní ceremoniál proběhl v netradičním termínu 7. března, což je den, na který připadá výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Státní ocenění převzaly i vyznamenané osobnosti z let 2020 a 2021, ceremoniál byl totiž hned několikrát odložen kvůli pandemii koronaviru a následně i nemoci hlavy státu.

Už loni v říjnu se šéf prostějovského tenisu Miroslav Černošek dozvěděl, že obdrží státní vyznamenání. Vlivný muž českého sportovního prostředí a bývalý manažer Tomáše Berdycha, Radka Štěpánka či Petry Kvitové si na slavnostní akt musel téměř půl roku počkat. A vyplatilo se. „Je to celoživotní vrchol mého snažení,“ dojímal se. „Být mezi takovými osobnostmi, sedět na tak historickém místě, kde se psaly dějiny, je něco nepopsatelného. Velice si vážím, že se mi dostalo takové pocty,“ svěřil se exkluzivně pro Večerník Černošek.    

 Prezident České republiky Miloš Zeman při předávání státních vyznamenání ocenil i české sportovce. Judista Lukáš Krpálek sice na Hradě z osobního rozhodnutí skrz válečného konflikt na Ukrajině chyběl, Medaili Za zásluhy I. stupně ale převzal bývalý trenér fotbalové reprezentace a TJ Železárny Prostějov Karel Brückner či sportovní manažer Miroslav Černošek. Vyznamenání si převzal i rodák z Konice A herec Pavel Trávníček, který je znám zejména svojí rolí prince ve filmové  pohádce Tři oříšky pro Popelku.

„Jsem pochopitelně nesmírně dojatý. Na odkládané vyhlášení jsem se těšil a byl to bezesporu nezapomenutelný zážitek do konce života. Samotného ocenění si velice vážím. Nikdy mě nenapadlo, že se dostanu do takové společnosti,“ přiznal dojetí Miroslav Černošek. „Je to vyznamenání nejen pro mě osobně, ale zejména pro celý náš tým, prostějovský a vůbec celý český tenis,“ dodal exkluzivně pro Večerník majitel marketingové společnosti TK PLUS. Jako hosta si s sebou na slavnostní akt přizval primátora statutárního města Prostějov Františka Juru.

Medaili Za zásluhy uděluje prezident republiky osobám, které se zasloužily o stát nebo územní samosprávný celek v oblasti hospodářské, vědy, techniky, kultury, umění, sportu, výchovy a školství, obrany, bezpečnosti státu a občanů. Z českých tenistek a tenistů byli v předchozích letech oceněni Martina Navrátilová, Jana Novotná, Petra Kvitová a Radek Štěpánek. „Všechny znám, řadu z nich jsem roky osobně zastupoval a radoval se z jejich úspěchů. Kruh se uzavřel. Zase jsme spolu,“ pousmál se sportovní manažer a šéf prostějovského tenisového klubu, který na tuzemské scéně kraluje už dobré čtvrtstoletí.

Firmy Miroslava Černoška TK PLUS a Česká sportovní v tuzemsku pořádají Zlatou tretru, zajišťovaly Final Four basketbalové Euroligy, tenisový Laver Cup či duely hokejové NHL. Dlouhodobě spolupracoval s Jaromírem Jágrem, manažersky zastupoval Lukáše Krpálka či nyní šermířského medailistu z posledních olympijských her Alexandra Choupenitche. Organizačně se jeho společnosti podíleli i na titulech v tenisovém Fed Cupu v letech 2012, 2014, 2015 a 2018 a Davis Cupu 2012, kdy finále hostila pražská O2 arena.

Slavnostní ceremoniál se konal ve Vladislavském sále na Pražském hradu. Tentokrát se tak stalo po několika odkladech v netradičním termínu 7. března. Což je den, na který připadá výročí narození prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Prezident České republiky ocenil také další osobnosti z oblasti sportu, mimo jiné legendárního fotbalového trenéra Karla Brücknera, který v letech 1979 až 1981 vedl Železárny Prostějov. Vyznamenání získaly i další velké české osobnosti politiky, veřejného života, zdravotnictví, kultury, vědy a také váleční hrdinové. Překvapením byl Řád Bílého lva pro prezidenta Ukrajiny Zelenského.

jirka veselý na instagramu

„Chtěl bych moc pogratulovat mému dlouholetému manažerovi panu Černoškovi k zaslouženému získání státního vyznamenání od prezidenta ČR! Díky jeho obrovské vášni k tenisu, velké touze vychovat světové šampiony, skvělému zázemí, které máme v Prostějově a výborným manažerským schopnostem včetně finanční podpory (bez které by to nešlo) je český tenis velmi úspěšný a dosáhl v posledním desetiletí neuvěřitelných úspěchů! Já osobně jsem velmi rád, že zrovna v Prostějově trénuje skoro celý daviscupový tým v čele s Jirkou Lehečkou, Zdeňkem Kolářem a Víťou Kopřivou… Dále v Prostějově trénují talenti jako Dalibor Svrčina, Jakub Menšík, Maxim Mrva, Jan Kumstát, Sára Bejlek a dalsi. Všichni jsou mezi nejlepšími na světě v jejich kategorii a jsou velkým příslibem do budoucna! Moc děkujeme za vše a ať se daří dál.“