Žijeme ve světě sociálních sítí, mobilních telefonů či tabletů, mediálního tlaku z televize. Informace a dezinformace se na nás prostě chrlí ze všech stran. Častokrát už ani nevíme čemu věřit. Bojíme se, máme strach z pravdy i nepravdy, z neznámého i známého. Něčemu věříme a záhy zjistíme, že jde o klam. Jsme nešťastní, cítíme smutek a smůlu. Svět se totiž neustále mění, co bylo včera, dnes už není nebo není pravdou. Za něčím se stále ženeme a jsme pod tlakem konzumních principů. Jsme vyčerpaní, unavení a máme chuť se vším skončit. Dá se proti tomu bojovat?

Samozřejmě že dá. Ačkoli je to v této zvláštní době plné nejrůznějších nemocí, válek, přírodních katastrof, nenávisti a těžké. Vždy se dá proti úzkostem, smutku, špatné náladě, smůle „lepící se na paty“ bojovat. Hlavní roli hraje psychohygiena a vedlejší roli denní štěstí.

Co to je ta psychohygiena nebo také duševní hygiena je nauka o zachování a zkvalitnění duševního zdraví. Jedná se tedy o prevenci pracovního stresu nebo stresu jako takového, neklidu, strachu a doplňte si, co chcete.

Když se ptali Dalajlámy, co jej na lidech a lidskosti nejvíc překvapuje, odpověděl: „Lidé. Protože obětují zdraví, aby vydělali peníze, potom obětují peníze, aby znovu získali zdraví, potom se tak znepokojují minulostí a budoucností, že si neužívají přítomnosti, a tak nežijí ani v přítomnosti, ani v budoucnosti. A žijí tak, jako by neměli nikdy zemřít, a potom zemřou bez toho, aby předtím žili.“ Myslím, že na tomto citátu se většinou shodneme. Není tedy nic snazšího než se přehoupnout k zásadám duševní hygieny a její prevence.

Zásady psychohygieny

Stejně tak jako vykonáváme každý den fyzickou hygienu v koupelně, je třeba vykonávat i hygienu duševní, a sice trochu vyčistit hlavu a duši. Díky tomu budeme šťastnější a jistě se budeme cítit lépe. Zkuste dodržovat následující krátký seznam zásad psychohygieny.

1) Spánek

První místo zaujímá spánek. Častokrát si ani neuvědomujeme, jak je pro naše tělo důležitý. Každou noc se setkáváme sami se sebou v posteli. Snažíme se usnout a tělo v této fázi odpočívá a regeneruje. Potřebuje k tomu ale něco mezi 6 až 10 hodinami a spánkovou hygienu. Tedy tlumené osvětlení, žádné návykové látky, žádnou televizi a telefon před spaním. Takto jednoduše můžeme využít potenciál regeneračního spánku. Je třeba zmínit i teplotu ložnice, která by měla dosahovat kolem 18 stupňů, a kvalitu matrace.

2) Nepotlačujme své pocity

Někdy prostě své pocity potlačujeme a nemluvíme o nich. Možná se bojíme reakce druhé strany a možná se domníváme, že jsme přeci dost silní a o takových „věcech“ se nemluví. Ale v našich myšlenkách, pocitech a emocích se pak „plácáme“ sami a můžeme působit ofenzivně. Může tak jednoduše vzniknout hádka, ale nikdo se nerad dostává do konfliktů. Je proto namístě mluvit o svých pocitech s rodinou, přáteli, partnery, nebo alespoň se svým domácím mazlíčkem. Nebojme se odmítnutí a mluvme.

3) Relax a odpočinek

Relaxace je skvělým pomocníkem proti negativním emocím. Jde o jakoukoliv činnost, během které se uvolníme. Může jít o sport, čtení knížky, večeře s přáteli, meditace nebo i o horkou koupel. Je to cokoliv, co v člověku probudí pocit radosti a zároveň tak „zapomeneme“ na každodenní strasti. Tento pocit radosti bychom si měli dopřávat tak často, jak to půjde. Důležité je se nestresovat, že jsme něco nestihli, nebo nepřemýšlet nad tím, co nás čeká.

4) Pohyb

Tento bod se pojí s předchozím. K udržení dobré duševní kondice přispívá pohyb a tělesná práce. Zvyšuje se tak nejen tělesná kondice, ale i sebevědomí a může mít vliv na posilování sociálních vztahů. A nemusí jít o chození do posilovny, stačí jít do lesa na procházku a vychutnat si přírodu. Protože i místo, kde pohyb vykonáváme, má vliv, každému vyhovuje něco jiného. A jak víme, příroda je dobíječ energie a dobré nálady.

5) Strava

Správná strava má značný význam pro naši duševní rovnováhu. Může upevnit zdraví a často i prodloužit život. Někteří ale špatné emoce zajídají a vytvořili si tak emoční jedení. Tedy stav, kdy jim jídlo pomáhá uniknout z reality, což může vést k přejídání, nevyvážené stravě a problémům do budoucna. A proto je důležité už od dětství podporovat správné stravovací návyky, které vedou ke správné duševní hygieně.