Předminulý pátek jsme si již tradičně připomenuli Světový den obezity, který upozorňuje na rizika spojená s obezitou a připomíná možnou prevenci i léčbu. Tématika nadbytečných kil se přitom týká hned poloviny Čechů. Rovných padesát procent obyvatel tuzemska totiž trpí nadváhou a téměř polovina z nich spadá již do kategorie obezity, která je definovaná hodnotou BMI nad 30. V Nemocnici AGEL Prostějov léčí zdravotníci okolo dvou set obézních pacientů ročně, stále to ale nejsou všichni, kteří by péči zdravotníků potřebovali.

„Počet lidí s obezitou bohužel dlouhodobě roste a uplynulé pandemické období tento trend ještě podpořila. Celkově jsme trávili více času doma, řada lidí dokonce začala z domu i pracovat, změnily se naše stravovací i životní návyky,“ připomíná Petr Vaverka, lékař Nemocnice AGEL Prostějov a specialista na bariatrickou a metabolickou chirurgii.

Právě bariatrická léčba je přitom u obézních pacientů jedním z možných řešení nejen nadbytečných kil, ale i dalších přidružených onemocnění, jako například cukrovka, vysoký krevní tlak, poruchy metabolismu tuků, obtíže ortopedické, kožní, srdečního rytmu či trávicího traktu, nebo například neplodnost.

V Nemocnici AGEL Prostějov provedou ročně stovku bariatrických operací různého typu. „Bariatrické zákroky spočívají nejčastěji v kombinaci zmenšení objemu žaludku a zmenšení plochy pro vstřebávání potravy. Variant je celá řada a každý typ operace je vhodný pro jinou cílovou skupinu pacientů. Konkrétní podoba zákroku je u nás vždy přesně přizpůsobena na míru každého pacienta, míře jeho obezity, zdravotnímu stavu i dalším faktorům,“ popisuje Vaverka s tím, že ideální je ale samozřejmě obezitě předcházet a již při přetrvávající nadváze raději navštívit nutriční poradnu, ve které každému zájemci odborníci poradí, jak se správně stravovat, jaký si nastavit denní režim i jaký ideálně volit pohyb. „Pokud člověk dospěje už do fáze obezity, je důležité nerezignovat a situaci řešit. V naší bariatrické ambulanci najdeme řešení pro každého pacienta a léčba se rozhodně vyplatí. Kvalita života i jeho délka se u pacientů diametrálně mění, když zhubnou. Nemluvě pak o psychickém zdraví, které jde s tím tělesným ruku v ruce,“ uzavírá lékař prostějovské nemocnice a specialista na bariatrickou i metabolickou chirurgii.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & ZDRAVÍ II najdete v tištěném vydání, které vychází v pondělí 21. března