Včera byl na prostějovském náměstí T. G. Masaryka oficiálně zahájen vánoční jarmark. Kvůli covidu-19 hodně omezený, ale přece. Zástupci magistrátu předávali už v dopoledních hodinách stánky vyvoleným prodejcům. A přestože během čtvrtku se ještě ve všech neprodávalo vánoční zboží, na jarmark se vydali první nesmělí návštěvníci.

„Vánoční jarmark je tady, i když je třeba říci, že kvůli vládním opatřením ohledně koronaviru budou v omezeném počtu. Lidé si zde budou moci nakoupit od čtvrtka, kdy stánky ráno předáváme trhovcům. Věřím, že i takto omezený jarmark přispěje svou atmosférou k letošním svátečním dnům,“ uvedla náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová.

Večerník se byl ve čtvrtek večer samozřejmě na náměstí podívat a sledoval, kolik návštěvníků si do centra našlo cestu. „Zatím těch lidí není moc, spíše si přišli pro začátek prohlédnout, co všechno tady prodáváme. Cítím z nich ale sváteční atmosféru a všichni jsou rádi, že aspoň pár stánků tady je,“ řekl Večerníku Marek Čtvrtníček, prodejce výrobků z rakytníku, proutěných košů, polštářů a dalšího sortimentu zboží. „Jistě, polovina stánků dnes ještě neotevřela, protože teprve dopoledne jsme všichni dostali klíče s tím, že si máme všechno nachystat a prodej můžeme zahájit. Někdo se ale rozhodl otevřít stánek až v pátek,“ dodal Marek Čtvrtníček. „Já se dnes vydala s manželem do města takzvaně „na čumendu“, abychom zjistili, co všechno se tady dá pořídit. Stánků je míň než v předešlých letech, ale to nám vůbec nevadí. Zaplaťpánbůh za to,“ podotkla Marie Nádvorníková z Prostějova, která si u jednoho ze stánků dlouho prohlížela vystavené koření.