Davy lidí a krásné počasí. I letos konec zimy spolehlivě ohlásil Václav Obr se svojí spanilou jízdou po pamětihodných místech Olomouckého kraje. A pouť historického kočáru z Čech pod Kosířem napříč regionem rozhodně zaujala. V každé z obcí, kde se neobyčejný průvod zastavil, byl vřele vítán a hoštěn. Večerník si letos nechal návštěvu na samotných vrchol do lázeňských Slatinic. A byla to nádhera!

Ve Slatinicích to v sobotu 26. března vřelo, bublalo a kolotalo jako v pravém lázeňském vřídle. Ještě před příjezdem kočáru si početní návštěvníci pochutnávali na kávě, oplatcích a celé řadě dalších dobrůtek. Přitom si klebetili nebo poslouchali písničkáře Martina Fasnera a Libora Geiera. Druhý jmenovaný s pozoruhodnou citlivostí zahrál a zazpíval poetické písně známé v podání Roberta Křesťana. „Do Slatinic jezdím pravidelně už mnoho let, ale tolik lidí jsem tu snad v životě neviděl,“ komentoval přívětivý ruch kolem sebe jeden ze seniorů.

Zlatým hřebem odpoledního programu byl samozřejmě příjezd kočáru Václava Obra, který měl dorazit i v doprovodu kvarteta hulánů. Po nich však již bylo veta. „Vážené publikum. Musím vám oznámit, že cesta k vám do Slatinic byla dlouhá a náročná. Dokonce jsme ztratili čtyři muže,“ vysvětlil hned na úvod ochraptělým hlasem Václav Obr, kterého ve Slatinicích uvítala nejen štamprle slivovice, ale i hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek.

Po cestě si poutníci všímali zaneřáděných příkopů u silnic. „V jednom z nich jsme objevili i Kašpárka, jehož jsme vyčistili a umyli mu zuby a nyní ho vozíme s sebou pro potěšení dětem,“ odhalil pěknou marionetu Václav Obr.

Přestože huláni útrapy cesty a snad i značnou pohostinnost místních na všech předchozích zastávkách až Slatinic neustáli, další hosté vydrželi. Tím obzvláště váženým byl Lev kardinál Skrbenský, který se během první světové války v Olomouci setkal s císařem Karlem I. Od předčasné smrti tohoto panovníka letos uplyne sto let, a i proto právě jemu Václav Obr zasvětil letošní sezónu ve svém Muzeu kočárů.

Ostatně právě kočár posledního rakouského císaře a českého krále bude v Čechách pod Kosířem odhalen tento pátek 1. dubna. Stane se tak v rámci koncertu Dity Hořínkové a Richarda Pachmana, kteří přiblíží pašijový příběh Ježíše Krista. Akce začne v 17.00 hodin a je nutné se dopředu objednat.