Letošní rok je v Prostějově zasvěcen vzpomínkám na šlechtický rod Pernštejnů. Ano, právě před 500 lety v roce 1522 se tento slavný evropský rod objevil poprvé v našem městě, kdy si začal stavět svůj zámek na dnešním Pernštýnském náměstí. Pernštejnové pak v následujících stoletích významně přispěli ke společenskému i hospodářskému rozmachu Prostějova. Celé město si tak letos opravdu ve velkém připomíná 500. výročí zdejší působení tohoto rodu a vedení magistrátu připravilo od března až do listopadu hned několik slavnostních akcí, přednášek, výstav, oslavám výročí bude plně zasvěcen i letošní Tradiční městský ples.

Už předminulý týden byla v prostějovském muzeu zahájena výstava Pernštejnské ženy a Evropa, která symbolicky načala celoroční oslavy. Největší zásluhu na přípravách oslav 500. výročí působení Pernštejnů v Prostějově má bezesporu náměstkyně primátora pro kulturu v Prostějově Milada Sokolová, která stála u zrodu celoročního programu. Jak potvrzuje, právě Pernštejnové sehráli ve vývoji Prostějova obrovskou roli.

„Jak jsme se mohli dozvědět i z výkladu nedávno proběhlé vernisáže v Muzeu a galerii v Prostějově, jednalo se o šlechtický rod, který zásadně ovlivnil podobu našeho města. Pernštejnové spolu s Rožmberky patřili k nejmocnějším rodům zemí Koruny české! Ale nebudu prozrazovat víc, to vše se dozvíme z přednášek a komentovaných prohlídek ze života prostějovských Pernštejnů,“ usmála se Milada Sokolová. Jak v této souvislosti dodala, rok 1522 byl pro naše město zlomový. „Plumlovské panství s městem Prostějov náleželo dvěma významným rodům. V letech 1495 až 1599 pánům z Pernštejna a v letech 1599 až 1848 knížecímu rodu Lichtenštejnů. Jak se dočteme v dějinách, v 16. století, tedy ve zlaté době měst, se život v Prostějově mnohostranně rozvíjel. Ale myslím, že ty nejzajímavější informace se dozvíme již 5. května na přednášce profesora Vorla o Janu z Pernštejna. Nenechme si ji ujít,“ zve Prostějovany Sokolová, jež stála u zrodu myšlenky uspořádat letos celoroční program oslav. „V minulém roce jsem četla o výstavě probíhající v Pardubicích – Pernštejnské ženy a Evropa. Hovořila jsem o ní se zástupcem Muzea a Galerie v Prostějově panem Horákem, a ten následně dohodl její zapůjčení do Prostějova. Při hledání bližších informací jsem narazila na údaj, že prostějovský zámek byl vystavěn v letech 1522 až 1526, a došlo mi, že je to báječných pět set let, tedy vhodných pro oslavu této události,“ vrátila se do loňského roku náměstkyně primátora.

Večerník se zajímal, jak obtížné bylo sestavit celý program akcí? „Po báječných zkušenostech s partnerskými organizacemi podílejícími se již na oslavách 630 let povýšení Prostějova na město to šlo zcela samo! Je skvělé, že v Prostějově máme řadu organizací, které nejen disponují historickými materiály, znalostmi, ale také invencí a ochotou pracovat na nových věcech! Postačila jedna schůzka a bylo jasné, že oslavy budou bezpochyby famózní,“ libuje si Milada Sokolová, jež posléze pochválila všechny, kteří se na celoročním programu oslav podíleli. „Společný program s námi připravuje již zmiňované Muzeum a galerie v Prostějově, Státní okresní archiv, městská knihovna, Základní umělecká škola Vladimíra Ambrose, městské divadlo, kastelán zámku v Plumlově, ale také Střední odborná škola podnikání a obchodu a velkou roli hraje samozřejmě i Duha, spadající pod město Prostějov, protože největší dubnové oslavy kolem prostějovského zámku a také módní přehlídka, která bude součástí Prostějovského kulturního léta, jsou v její režii.“

Pernštejnové budou rovněž hlavním tématem také během Tradičního městského plesu v Prostějově, který už se nezadržitelně blíží. „Samozřejmě! Doba renesance a Pernštejnů bude hlavním tématem celého plesu, který se uskuteční třiadvacátého dubna. Tentokrát se opět máme nač těšit, celé oslavy spojuje speciální logo a na návštěvníky čeká řada souvisejících překvapení! Nenechte si ples ujít,“ zve náměstkyně prostějovského primátora.

Celkem logicky se většina akci koná na zámku na Pernštýnském náměstí, což byla určitě správná volba. „To bezpochyby. Již zmíněné celodenní oslavy proběhnou právě v sobotu 23. dubna právě kolem Pernštýnského zámku a vyvrcholí městským plesem. Čeká nás i několik komentovaných prohlídek či vystoupení ZUŠky na nádvoří zámku. Různé přednášky o Pernštejnech se budou konat i v přednáškovém sále Národního domu či knihovně,“ souhlasí Sokolová. „Osobně se nejvíce těším na městský ples. Slavnostní zahájení proběhne v historickém duchu, čeká nás řada neobvyklých bodů programu, renesanční tance, šermířské souboje, ale přítomen bude i renesanční italský malíř a samozřejmě fotokoutek s Pernštejny. Pevně věřím, že si tuto událost, stejně jako celodenní oslavy kolem prostějovského zámku nenechají Prostějované utéct,“ je přesvědčena náměstkyně primátora statutárního města Prostějova.

„Těším se, že se znovu potkáme s občany v prostějovských ulicích a vynahradíme si akce, které jsme v posledních dvou letech museli zrušit či omezit,“ vzkázal primátor František Jura.  

 

 

15 pernstejni

 

15 letak pernstejni