Jedno z nejnavštěvovanějších míst celého Olomouckého kraje. Takovým přívlastkem se může pochlubit zámek v Čechách pod Kosířem, který se v roce 2019 stal v hlasování veřejnosti Památkou roku ČR. Kromě tradičních akcí, jako je řemeslnický Josefkol, přinese oblíbený zámek pro letošek několik novinek. Mezi ty nejvýraznější bude patřit setkání kovářů či folklórní Zámecky sečeni lókê. Památka také výhradně pro letošní sezónu získala pozoruhodný a dlouho utajený obraz Josef Mánesa s názvem Utonulý.

Letošní sezónu na zámku v Čechách pod Kosířem zahájil předminulou sobotu výlov Velkého rybníka. Při této příležitosti zástupci Olomouckého kraje představili nového ředitele Vlastivědného muzea, jež zámek spolu s Arboretem v Bílé Lhotě spravuje. „Aktuálně připravujeme nový návštěvnický informační systém, který by měl sjednotit ‚značku‘ muzea, zámku i arboreta. Zároveň se chceme více zaměřit na spolupráci s olomouckým divadlem či filharmonií a dále prohloubit podporu lokálních umělců i řemeslníků,“ představil některé ze svých vizí Jakub Ráliš, který ve funkci vystřídal Břetislava Holáska.

 

Kováři jako na Helfštýně

Výsledkem by mělo být setkání studentů kovářských škol z celé republiky s mistry tohoto řemesla v zámeckém parku, které by se pod podtitulem Hanácké kování mělo uskutečnit už letos v květnu. „Tato akce se k nám přesouvá z pevnůstky v Křelově. Rádi bychom, aby se nesla v podobném duchu jako oblíbený Hefaiston na hradě Helfštýn,“ přiblížil zámecký kastelán Martin Váňa s tím, že dalšími novinkami v rámci akcí budou třeba pochod na Kosíř nazvaný Po stopách hraběnky Gabriely, folklórní Zámecky sečeni lókê či Čarodějné sklepení pro děti. Návrat hlásí i romantický Zámecký ples konaný pod srpnovou noční oblohou.

 

Obraz malovaný „z hloubi duše“

Spolu se zámkem bývá velmi často skloňováno také jméno malíře Josefa Mánesa, který tu pobýval. „Podařilo se nám pro letošek ze soukromé sbírky získat jeho olejomalbu Utonulý, která vznikla právě tady před 155 lety. Zachycuje výjev s trojicí bludiček, které přivábily svou oběť do vodní hlubiny. Jedná se o jakési autobiografické vyznání umělce, a proto je jedním ze zásadních Mánesových děl,“ vyjádřil se kastelán zámku Martin Váňa.

Z drobného obrazu je patrný pesimistický pohled na svět související s již postupující duševní chorobou, jež umělce v závěru jeho života trápila. Při pohledu na trojici polonahých divých žen a opuštěný pánský klobouk se zdá až neuvěřitelně výstižné, že prvotní příčinou těchto malířových problémů byla zřejmě pohlavní nemoc syfilis. „Sám Mánes hovořil o tom, že toto dílo konečně namaloval z plné hloubi své duše,“ zdůraznil hrdý majitel obrazu. Kromě něj zámek nově nabídne sérii kreseb slavného umělce, které vznikly jako ilustrace k pohádce Radlauf a Amaleya. Ta byla oblíbeným vyprávěním hraběnky Gizely Silva Tarouca. Kniha, z níž si ji hraběnka sama četla, je dodnes v zámecké knihovně.

 

Podpora potřebným

Zámek v Čechách pod Kosířem se také aktivně podílí na pomoci a podpoře uprchlíkům z Ukrajiny. „V našich prostorách jsme poskytli ubytování rodinám s dětmi, které musely uprchnout před válečným konfliktem,“ potvrdil Martin Váňa.

Památka přirozeně i letos nabídne řadu koncertů či divadel, o tom, kdo na nich konkrétně vystoupí, však zatím nebylo rozhodnuto. Co je však už nyní jisté, je fakt, že již od nadcházejícího pátku až do pondělí tu budou připraveny velikonoční prohlídky zámku spojené s pátrací hrou v zámeckém parku a řemeslnými dílničkami. Po všechny dny bude také otevřena Hanácká ambasáda a zámecká kavárna.

 

vybrané akce roku 2022

* 15. až 18. 4. Velikonoce na zámku Čechy pod Kosířem

* 27. až 29. 4. Čarodějné sklepení

* 30. 4. Čarodějnice v zámeckém parku

* 7. 5. Po stopách hraběnky Gabriely

* 7. 5. Empírový den

* 21. a 22. 5. Hanácké kování

* 1. až 12. 6. Zámecky sečeni lókê

* 25. a 26. 6. Svatojánský víkend

* 23. a 24. 7. Josefkol

* 14. 8. Veteránská rallye „Z lázní do lázní"

* 20. 8. Zámecký ples na zámku Čechy pod Kosířem

* 22. a 23. 10. Podzim na zámku Čechy pod Kosířem

* 28. a 29. 10. Strašidelné prohlídky na zámku Čechy pod Kosířem

* 10. a 11. 12. Vánoce na zámku