Opravdový svátek prožili na travnatém pažitu za pernštýnským zámkem všichni, kdo v sobotu odpoledne dorazili na akci Pernštejnové v Prostějově. Další díl celoročních oslav 500. výročí působení tohoto šlechtického rodu přivábil stovky diváků všech generací. A jak děti, tak dospělí se rozhodně nenudili. Agentura Gryff obstarala nevšední program plný atraktivních ukázek vracející nejen Prostějovany do šestnáctého století, kdy Pernštejnové položili základní kámen ke svému sídlu v našem městě. Dobové kostýmy všech protagonistů akce nebyly tím jediným, co diváky nadchlo.

Jedno se musí předeslat hned na úvod. Organizátorům se náramně vyvedlo počasí a „trefili“ se do jediného krásného dne během uplynulého víkendu. „Kdybychom Pernštejny v Prostějově pořádali v pátek či v neděli, déšť by nás utopil,“ připustila později náměstkyně prostějovského primátora Milada Sokolová.

Naopak sobotní odpoledne bylo celé prosluněné a to hlavně přispělo k vysoké návštěvnosti akce. Po slavnostním zahájení a úvodních projevech primátora Františka Jury a náměstkyně Milady Sokolové se už Pernštejnové naplno pustili do plnění bohatého programu. Ten zahájila svým vystoupením tříčlenná skupinka renesančních muzikantů. „Tato skupina vydala nedávno se svými starodávnými písničkami cédéčko, které se mi líbí a často si ho pouštím. Rád jsem si je přišel poslechnout naživo,“ prozradil Emil Vojtěch z Prostějova. Muzikanty pak vystřídali kejklíři a komedianti, kteří do svých ´kejklů´ zapojili také diváky a hlavně děti. „Moje vnučka z toho byla u vytržení, ale žonglovat s kuželkama jí tedy moc nešlo,“ smála se babička sedmileté Adélky Božena Navrátilová.

Zatímco stovky Prostějovanů si v mezičase mezi jednotlivými ukázkami mohli prohlédnout nabízený sortiment v rozličných stáncích nebo si dát něco dobrého na pití či k snědku, pomalu se do akce chystal mistr kat! Jeho ukázky středověkých mučících nástrojů a zároveň poutavé vyprávění o historických kriminálních případech a stínání hlav bylo podle přihlížejích to nejlepší, co celá akce nabídla. „Mistr kat to bral humorně, ale nechtěl bych žít v šestnáctém století,“ podotkl pan Jiří Šlézar.

Jak už byla řeč, za pernštýnským zámkem se předvedli také řemeslníci, jejichž práci sledovaly se zaujetím také děti. Ty předtím jen stěží něco podobného viděly. Mnohé z nich si mohli vyzkoušet práci kováře a například i švec je nechal do bot zabít pár floků... Velice atraktivní chvíle prožili ti nejmenší také ve chvíli, kdy je zbrojnoši z gardy Pernštejnů nechali zkusit si bojová umění. „Já jsem přepral rytíře,“ chlubil se na celé kolo malý Pavlík, který skutečně přemohl jednoho ze zbrojnošů a zasadil mu „smrtící“ ránu mečem. Diváky pak přivedli do zcela jiného rytmu nádherné podívané ukázky renesančních tanců a zejména představení šaška a královny lidi nadchlo.

Ukázky ze starodávného života rodu Pernštejnů, kteří se před 500 lety staly neodmyslitelnou součástí našeho města, střídaly jednu druhou až do devatenácté hodiny, kdy slavnost skončila.

 

Podrobné reportáže a exkluzivní rozhovory čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vychází v pondělí 25. dubna