Důležité je začít den dobře, říká se. A férově, doplnili by zastánci fair trade aktivity. Ta se snaží o to, aby zemědělci v rozvojových státech dostali za jimi pěstované plodiny férovou cenu. A nemuseli tak žít v chudobě a vychovat do ní i své děti. Podporu fair trade výrobků a snídaně pak spojili v Prostějově do akce Férová snídaně. Pořadatelé z Městské knihovny Prostějov při té příležitosti připravili kávu či kakao, upekli dobroty a nechali na ostatních, aby sami něco přinesli. Mezi návštěvníky se zjevil i Večerník.

„Jsme moc spokojení, protože jsme po dvouleté pauze měli strach, že se na akci možná zapomnělo. Ale tohle je už osmý ročník, který se zde koná. A přišla spousta známých tváří, které se účastnily každý rok. Vyšlo navíc krásné počasí. Jsem tedy moc spokojená,“ uvedla za knihovnu Tereza Drmolová.

Do parčíku vedle knihovny totiž přišly desítky lidí, zejména rodin s dětmi. Někdo zamířil ke stolům, kde osazenstvo knihovny nabízelo své dobroty. Velká část příchozích si ale s sebou připravila podomácku udělané pochutiny. Nechyběly domácí moučníky a ovoce. Knihovna přivítala cheesecakem nebo sýrovými tyčinkami. „Dlouho jsme zde nebyli, ale chodívali jsme sem, už je to pár let. Myšlenku fair trade známe, podporujeme ji. Kupujeme třeba kávu a další fair trade výrobky, idea férového zemědělství je nám blízká,“ uvedl Marek Rolný, který dorazil na akci s rodinou.

Z události se díky pěknému počasí stal piknik s pohodovou atmosférou. Aby se ale nezapomnělo na myšlenku fair trade, nechyběly ani informační letáky a příběhy zemědělců z Afriky. „Věřím, že se myšlenky fair trade začínají dostávat mezi veřejnost. Vnímám, že je po výrobcích poptávka a že si někteří z nás i přes nebo možná díky zdražování uvědomují, jak je důležité zapojené zemědělce podpořit,“ těší Drmolovou.