V omezené míře, než velí tradice, byl ve čtvrtek 3. prosince zahájen vánoční jarmark v Prostějově. Zástupci magistrátu předávali už v dopoledních hodinách stánky vyvoleným prodejcům. A přestože během čtvrtka se ještě ve všech neprodávalo vánoční zboží, na jarmark se vydali první nesmělí návštěvníci. V pátek a o uplynulém víkendu už se vše rozjelo naplno. Stánkaři nabízejí pestrý sortiment včetně masných výrobků a zabijačkových specialit, které však nesmí být určeny k přímé spotřebě na místě.

Už od října vedení magistrátu přemýšlelo, zda vánoční jarmark kvůli mnoha protiepidemickým opatřením vůbec organizovat. „Vánoční jarmark je nakonec tady, i když je třeba říci, že kvůli vládním opatřením ohledně koronaviru budou stánky v omezeném počtu. Lidé si zde budou moci nakoupit od čtvrtka, kdy stánky ráno předáváme trhovcům. Věřím, že i takto omezený jarmark přispěje svou atmosférou k letošním svátečním dnům,“ uvedla náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová.

Večerník se byl ve čtvrtek večer a poté i v sobotu dopoledne samozřejmě na náměstí podívat a sledoval, kolik návštěvníků si do centra našlo cestu. „Zatím těch lidí není moc, spíše si přišli pro začátek prohlédnout, co všechno tady prodáváme. Cítím z nich ale sváteční atmosféru a všichni jsou rádi, že aspoň pár stánků tady je,“ řekl Večerníku Marek Čtvrtníček, prodejce výrobků z rakytníku, proutěných košů, polštářů a dalšího sortimentu zboží. „Polovina stánků dnes ještě neotevřela, protože teprve dopoledne jsme všichni dostali klíče s tím, že si máme všechno nachystat a prodej můžeme zahájit. Někdo se ale rozhodl otevřít stánek v pátek,“ dodal Čtvrtníček. „Já se vydala s manželem do města takzvaně ‚na čumendu‘, abychom zjistili, co všechno se tady dá pořídit. Stánků je míň než v předešlých letech, ale to nám vůbec nevadí. Zaplaťpánbůh aspoň za to,“ podotkla Marie Nádvorníková z Prostějova, která si u jednoho z nich dlouho prohlížela vystavené koření.

Během sobotního dopoledne byly již všechny stánky otevřeny a poměrně slunečné, i když větrné počasí přilákalo na prostějovské náměstí daleko více návštěvníků. Sortiment, který na jarmarku prodejci nabízejí je opravdu rozmanitý. Dva stánkaři prodávají masné výrobky včetně domácích klobás, zabijačkových specialit či salámů. Hodně zájmu mezi Prostějovany vzbudil také prodej proutěných košíků, dek, všemožných vánočních ozdob, vyřezávaných výrobků, jmelí, různorodých koření, domácích marmelád a mnohých dalších zajímavostí. Chybí jen prodej punče, svařáku a dalších alkoholických nápojů. Tento prodej je vzhledem k nouzovému stavu, v němž se Česko nachází, zakázán. I tak omezený vánoční jarmark prostě v prvních dnech provozu skutečně táhne. „Je samozřejmě menší, než býval vždy. Chybí hlasy výskajících dětí z kluziště u muzea, stejně jako hlasitý hovor obyvatel města setkávajících se u horkých nápojů a pochutin s přáteli, které možná nevídají celý rok. Bohužel jsme byli nuceni přizpůsobit se vládním opatřením a buďme rádi, že vůbec trhy jsou. Některá města pro letošní rok ani trhy nepřipravila, my avizovali dopředu, že vybereme to, o čem si myslíme, že bude povoleno – farmářské výrobky a vánoční rukodělné zboží. A trefili jsme se,“ pochvaluje si Milada Sokolová.

Večerník se nemohl nezeptat, zda už i ona byla navštívit vánoční jarmark a co si koupila? „Já jsem hned druhý den po otevření stánků zamířila k zabijačkovým specialitám, domácí tlačence a jitrnicím. Koupila jsem dětem sýry a vyhlédla si po roce nové teplé papuče,“ usmála se náměstkyně prostějovského primátora. „Prozatím jsem nehovořila s mnoha lidmi, ale věřím, že pochopí, že nebylo v našich silách udělat něco jinak. Na vánočních trzích je zakázáno prodávat potraviny a pokrmy včetně nápojů určených ke konzumaci na místě, jsou zakázány stoly a místa k sezení na těchto akcích. Požívání nápojů je ovšem vyhláškou v tomto čase povoleno, tedy věřím, že restaurace a kavárny v blízkosti náměstí si alespoň prodejem teplých nápojů vylepší kasu,“ vzkazuje Milada Sokolová.

Vánoční jarmark bude pokračovat v Prostějově až do Štědrého dne.