Premiéru má za sebou nová akce v Prostějově. Během čtvrtka se foyer kina Metro 70 změnilo k nepoznání. Konal se zde totiž Den ošetřovatelství. Filmové diváky tak vystřídal zdravotní personál, který nejen žákům a studentům ukazoval a říkal o tom, co je čeká ve zdravotnictví. Akce měla více cílů: třeba zvýšit povědomí o práci ve zdravotnictví, částečně také preventivní. O hlavním cíli pak promluvila vrchní sestra prostějovské nemocnice Marie Jouklová.

„Cílem je, abychom do zdravotnictví dostali kvalitní personál. Takže oslovit takto studenty, dále veřejnost a představit všechny zdravotnické profese. Všichni si myslí, že zdravotnictví dělá lékař a sestra. Jsou zde ale další profese jako třeba fyzioterapeut, ergoterapeut, laborant, radiologický asistent,“ vypočítala Marie Jouklová.

Účastníci akce si mohli třeba vyzkoušet, jak správně provádět masáž srdce. Nebo si změřit některé hodnoty. Děti pak zaujala třeba možnost vyzkoušet si práci operujícího lékaře. „Vidí to na obrazovce, mají tam takové korálky. A tak vlastně operatér pracuje. A ještě to vidí zrcadlově,“ ukazuje Jouklová.

Na zhruba tuctu stolků si návštěvníci akce mohli vyzkoušet ledasco a mnoho dalšího se dozvědět. „Sama doufám, že se dozvím něco nového,“ říká s úsměvem Jana Valentová. „Přilákala mě možnost podívat se, jak se zdravotnické obory prezentují. I z hlediska malého syna, kterého lákali ve škole,“ říká.

Akci ocenila, stejně jako možnosti, které na ní člověk měl. „Je to ale zajímavá nabídka. Dají se tady nechat prohlédnout kožní znamínka nebo změřit tlak. Určitě je to zajímavé i pro veřejnost,“ vyjádřila se. Podobná akce se přitom v Prostějově uskutečnila poprvé. Ne však jistě naposledy, české zdravotnictví totiž s nedostatkem personálu bojuje dlouhodobě. Marie Jouklová pak zmínila některé důvody, proč tomu tak je. „Je to třísměnný provoz, dále náročnost profese. Předpokládá, že se dotyčný dobře učí. A taky to, že se zdravotník musí vzdělávat celý život,“ řekla exkluzivně pro Večerník.