Během posledních dvou let bylo velmi složité udržet provoz široko daleko známých lázní ve Skalce. Místní obecní úřad ale v těžké covidové době provoz udržel, přestože na záchranu lázní musel vydat nemalé finanční prostředky. Dva roky se také nekonaly tradiční slavnosti k zahájení lázeňské sezóny. Ovšem letos se konečně blýská na mnohem lepší časy a tak se i v neděli 22. května v areálu lázní u léčivých minerálních pramenů sešlo na dvě stě nejen místních obyvatel.

Slavnostní zahájení lázeňské sezóny Lázní Skalka přivábilo uplynulou neděli odpoledne početné množství nejen místních obyvatel, ale také lidí z širokého okolí. Hned v úvodu slavnostního programu došlo na žehnání místních minerálních pramenů, která provedli farářka Církve Československé Husitské Petra Hrušková a farář otec Ondřej z Církve římskokatolické. Tradiční obřad, který při slavnostním zahájení lázeňské sezóny nemohl v jedenáctileté historii této slavnosti nikdy chybět, doplnil hudbou smyčcový kvartet Ivy Dočkalové a také tance a písně souborů Klas i Kláseček.

„Zahájení sezóny touto slavnostní formou jsme nepojali pouze my, ale také například ve Slatinicích, Velkých Losinách a nedávno také v Luhačovicích. Osobně jsem velice rád, že po dvou letech strastí můžeme takto slavit a sezónu zahájit. Ty dvě covidové sezóny byly pro nás skutečně enormně těžké. Nemohli jsme vzhledem k opatřením ani nic pořádat a provoz lázní jsme udrželi jen tak tak. Nemáme totiž status lázní, takže po celé období covidu jsme byli státem odstrkováni a nemohli jsme ani dosáhnout na žádnou kompenzaci či dotační tituly. Ale přežili jsme to, a jak vidíte, dnes zahajujeme další sezónu, která snad už bude bez jakýchkoliv komplikací. Musím ale říct, že pokud by nastala zase nějaká drastická opatření, tak už nepřežijeme ani rok. Snad od podzimu už bude covid-19 považován ‚jen‘ za respirační onemocnění a nikoliv něco pandemického, co si vyžádá uzavření provozu,“ sdělil Večerníku Antonín Frgal, starosta Skalky.

Organizátoři slavnostního zahájení lázeňské sezóny ve Skalce připravili další bohatý program pro všechny návštěvníky. Kromě již zmíněných vystoupení souborů Klas a Kláseček a smyčcového kvarteta bylo připraveno hned několik soutěží pro děti, vystoupil také kytarista Mario Dočkal s hráčem na bicí Reto Dočkalem. I dospělí si pak mohli vyzkoušet jízdu zručnost i dovednostní soutěže s BESIPem.