Rodák z nedalekého Křelova, jeden z trojice nejlepších brankářů České historie kopané, mistr Evropy z roku 1976, držitel třetí příčky ve Zlatém míči. Ano, řeč není o nikom jiném než o legendě českého fotbalu Ivo Viktorovi, který v sobotu 21. května oslavil své osmdesáté narozeniny. S místním regionem jej nepojí pouze dětství nedaleko Olomouce, ale také roční působení v místním klubu Železárny Prostějov (1960-1961). Většinu své kariéry spojil s Duklou Praha, ve které je považován za jednu z největších legend historie.

V mládí vyrůstal ve skromných podmínkách v Křelově, velkou vášeň pro něj vždy představoval fotbal. Nohama mu to ale podle vlastních představ nešlo, tak započal dráhu brankáře. „V našich dobách brankář nemusel umět hrát nohama, jako je tomu nyní, a bavilo mě zachraňovat tým,“ hlásil brankář při své oslavě sedmdesátých narozenin.

Když si ve čtrnácti poprvé stoupl do branky ve Šternberku, pravděpodobně netušil, co všechno jej během kariéry bude čekat. Už v 18 letech chytal druhou ligu zde v Prostějově a během vojenské služby poprvé nakoukl v dresu Brna i do ligy. Následoval přesun do Dukly Praha, kde své začátky neměl jednoduché a na příležitost si musel dva roky počkat. Následovala ale jeho nejlepší léta kariéry a v klubu je dodnes modlou. 316 odehraných utkání, 3krát se radoval z titulu mistra Československa a 3krát oslavil i zisk domácího poháru.

Největší úspěch kariéry přišel v jeho 34 letech na Evropském šampionátu, kdy české reprezentaci vychytal doposud jediný primát mistrů Evropy a stal se zároveň nejlepším brankářem turnaje. V témže roce skončil na bronzové příčce i v anketě Zlatý míč, která se uděluje nejlepšímu hráči na světě. V letech 1969 a 1976 se stal nejlepším brankářem Evropy a anketu o nejlepšího fotbalistu Československa ovládl hned pětkrát.