Sportovní klub Maccabi z Olomouce ve spolupráci s Hanáckým Jeruzalémem a dalšími prostějovskými organizacemi pořádá akci zvanou Chayim aneb 4 dny pro Hanácký Jeruzalém. Čtyřdenní program bude připomínat transport Židů z Prostějova a jeho okolí do koncentračních táborů, přitom nabídne přehlídku židovské kultury. Festival bude probíhat od čtvrtka 26. do neděle 29. května v různých prostějovských institucích – městském divadle, městské knihovně, Duze, Národním domě, kině Metro 70, České církvi evangelické nebo na Pernštýnském náměstí.

V Prostějově si budeme připomínat výročí transportu prostějovských Židů do vyhlazovacích táborů. Sportovní klub Maccabi Olomouc ve spolupráci s různými prostějovskými organizacemi pořádá k 80. výročí transportů Židů z Prostějova a okolí přes Olomouc do Terezína a dále na východ do likvidačních táborů přehlídku židovské kultury „Chayim 5782/2022“.

„Chceme uctít památku všech 1140 obětí, ale hlavně oslavit návrat 109 přeživších z ‚Cesty bez návratu‘. Chceme vzdát poctu těm, kteří se vrátili, měli sílu začít znovu, nově, v Prostějově i mimo Prostějov, republiku. Naším cílem je také připomenout si židovskou komunitu v Prostějově, její význam pro Prostějov, hospodářství, školství, kulturu, zdravotnictví, literaturu, umění,“ vzkazují pořadatelé projektu Chayim.

V rámci projektu bude představena židovská kultura. Během čtyřdenního programu ji budete moci poznat z různých stran. Například ve čtvrtek od 8:00 do 9:00 hodin můžete navštívit v České církvi evangelické mši, téhož dne od 9:00 do 10:00 hodin pak máte možnost si poslechnout v městském divadle židovské písně. Následující den bude hrát tematické skladby od 10:00 do 12:00 hodin kapela v Kulturním klubu Duha a od 12:30 do 14:00 hodin naváže v Národním domě vaření a ochutnávka jídel. Těšit se můžete na spoustu dalších kulturních zážitků ze židovského prostředí, stačí si vybrat, na které zajdete. Kompletní program naleznete na internetových stránkách www.chayim.cz. Vstupenky lze zakoupit buď na celé čtyři dny, nebo na jednotlivé dny, eventuálně na jednotlivé akce. Seženete je buď on-line na zmiňovaném webu, či na pokladně městského divadla.