Tento víkend na zámku v Čechách pod Kosířem bude vskutku nabitý. V sobotu 28. května tam proběhne dětský den, na němž se budete moci ponořit do pohádkové prohlídky zámku, zastřílet si z luku, absolvovat překážkovou dráhu a mnoho dalšího. V neděli 29. května se pak v prostorách zámku uskuteční výtvarný workshop, na kterém si zájemci budou moci vyzkoušet zachytit na obraze zámek a přilehlou zahradu různými kreslířskými technikami.

Nadcházející sobotu bude zámek v Čechách pod Kosířem patřit dětem. Začínat se bude v 10:00 hodin, konec je pak plánován na sedmnáctou hodinu. A na co se můžete těšit? Od 10:00, 11:00, 14:00 a 15:00 hodin bude na zámku k vidění autorská pohádka pro malé i velké. Vstupné na ni činí 140 korun pro dospělého a 90 korun pro děti, drobotina do šesti let má vstup zdarma. Ale pozor, kvůli kapacitě je třeba si na pohádku zarezervovat místa na e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo na telefonním čísle 773 784 110.

Po celý čas bude také možnost vyzkoušet si v prostoru u Hanácké ambasády lukostřelbu nebo překážkovou dráhu s koníkem na tyči. Přímo v Hanácké ambasádě budou připraveny dílničky pro děti a malování na obličej. K tomu bude v tento den v zámeckém parku probíhat rovněž stezka kouzelným parkem organizovaná místní školou, na niž je vstupné dobrovolné.

Neděli 29. května si pak užijí amatérští výtvarníci. V zámeckém parku se uskuteční výtvarný workshop. „Programem výtvarného workshopu bude zachycení zámku a okolní zahrady v jejich svěží letní podobě. Kreslit a malovat budeme suchými i olejovými pastely, využít můžeme i pastelky, uhly nebo rudky,“ upřesňují organizátoři akce.

Začátek kurzu je naplánován na 10:00 hodin. Sraz a prezence jsou od 9:30 do 10:00 hodin u oranžérie, kde si můžete zapůjčit i stojan a židli. Konec je plánován na 13:00 hodin. Workshop je určen pro všechny, kteří si chtějí vyzkoušet malování v přírodě a nemají přitom příliš výtvarných zkušeností. Nejnižší věková hranice pro účast je minimálně 12 let, mladší mohou přijít pouze v doprovodu dospělé osoby. Cena je 790 korun. Počet účastníků je omezen, proto je dobré si místo rezervovat a zaplatit předem na webových stránkách klubu Potvůrka, jenž workshop povede.

Výtvarný materiál je v ceně kurzu, nicméně pokud máte svoje pastely či barvy, s nimiž jste zvyklí pracovat, klidně si je můžete přinést s sebou. Doporučuje se vzít si s sebou hadřík nebo papírové ubrousky, vlhčené ubrousky, vodu v láhvi, tvrdé desky A3 jakožto podložku. Pak už jen stačí přijet s dobrou náladou a chutí tvořit. Tak hurá do toho!