Říká se, že svou sílu cítíte, když prožíváte bolest. To by mohlo potvrdit i osmero siláků, kteří se uplynulou sobotu 28. května v Dobromilicích utkali o titul nejsilnějšího muže široko daleko. Připraven pro ně byl šestiboj se zcela originálními disciplínami, které prověřily nejen sílu jejich paží, ale i schopnost vykoumat, jak nejlépe těžké předměty uchopit, či umění rozvrhnout si správně síly a neodrovnat se hned při první disciplíně. Výtěžek z divácky atraktivní akce putoval na konto Jitky Žilinčíkové z Kostelce na Hané, která statečně bojuje s rakovinou jater.

Převracení 210 kg vážící pneumatiky, opakované zvedání 90 kg vážící činky nad hlavu, přehazování 63 kg vážících pytlů s pískem přes rameno, zvedání kovadliny, objemné betonové kostky a dalších „hraček“ ze země na stůl, nošení kufrů, z nichž každý váží 120 kg, a na závěr převracení železničního pražce.

To byla šestice disciplín, v nichž se o víkendu utkali borci v Dobromilicích. Silácké klání se v místě konalo už počtvrté, tentokrát po dvouleté covidové pauze. „Dnes se podobné soutěže dělají trochu jinak, existuje několik málo disciplín a ty se na soutěžích točí pořád dokola. My to tady máme jinak, a to tak, jak se to dělalo, když jsem v nich sám soutěžil. Každá disciplína je jedinečná a hodně se využívají věci, které byste mohli najít pohozené třeba někde na ulici,“ srovnal organizátor Standa Pukl, který svými legendárními siláckými kousky v devadesátých letech bavil celou republiku. Na prostějovském nádraží například roztáhl lokomotivu o váze 74 tuny.

Večerník zajímalo, zda si svými výkony za hranicí lidských možností neodrovnal zdraví, zejména záda. „Kdepak, cítím se pořád dobře, stále si občas chodím i zacvičit. Když se trénuje, tak člověk dokáže ledacos. Vždycky jsem dělal jen to, na co jsem díky tréninku měl. Stejně to mám teď, kdy už trénuju méně a výkonnost jde s přibývajícím věkem dolů,“ reagoval Standa Pukl z Hradčan, který už řadu let pracuje jako školník v Nezamyslicích.

Navzdory silné konkurenci nejrůznějších akcí se v Dobromilicích sešla dost slušná návštěvnost. Mimo hlavní soutěže mohli lidé sledovat i klání juniorů do 17 let, kteří se utkali ve shybech, klicích či dělali sedy – lehy. Na žíněnce se vyblbly i nejmenší děti. V rámci doprovodného programu pak mimo jiné vystoupil klub Bujinkan z Nezamyslic s bojovým uměním. „V přímém boji nerozhoduje vždy pouze síla, ale také obratnost a celková připravenost na nejrůznější varianty útoku. Pokud člověk ví, co má dělat, dokáže se ubránit i zdánlivé přesile. Říkám tomu, že někdo má svaly, ale my máme čáry,“ vysvětlil filozofii Bujikanu jeho vedoucí Jan Vlč.

Přestože o víkendu byla velká konkurence celé řady nejrůznějších akcí, areál u dobromilické sokolovny se velmi solidně zaplnil příchozími diváky. „Na podobné akce není vůbec snadné sehnat peníze, a navíc nám dost lidí hází klacky pod nohy. Pokud to však jen trochu půjde, rádi se do Dobromilic za rok zase vrátíme,“ rozloučil se Pukl.

 

jak dopadli siláci v dobromilicích

1. Marek Slouka Prostějov

2. Honza Dostál Mořice

3. Tomáš Vojáček Vyškov

4. Adam Hošák Nezamyslice

5. Boris Slavov Prostějov

6. Ríša Horák Němčice

7. Jáchym Selucký Dobromilice

8. Martin Hájek Prostějov