Tak se to opět povedlo! I letos prostějovské děti dokázaly, že dobré skutky lze činit nejen o Vánocích. Po loňské vítězce Lauře Čurejové putuje cena z projektu Dětský čin roku podruhé v řadě do Prostějova.

A zase v tom má prsty školní družina ZŠ Dr. Horáka vedená energickou a nápaditou Naděždou Kalábovou. Ostatně právě ona před pěti lety stála také za stejným oceněním pro Tomáše Soldána z Vrahovic. Letos se i díky její zásluze může na zajímavé ceny těšit šikovný a přičinlivý Šimon Šmíd ze 4.B a další jeho kamarádi ze školní družiny. Škola pak od organizátorů projektu získá 10 000 korun na nákup pomůcek.

V projektu Dětský čin roku byl devítiletý Šimon Šmíd oceněn v kategorii Kolektivní pomoc. Stalo se tak díky tomu, že společně s dalšími dětmi ze školní družiny pravidelně navštěvuje seniory v nedalekém Centru sociálních služeb v Lidické ulici. V průběhu roku pro ně navíc žáci zorganizovali soutěž s názvem „Život se zvířecími kamarády“. Ohlas byl veliký, zapojilo se hned šestačtyřicet seniorů z Prostějova i okolí. Posílali fotografie, příběhy i výrobky z keramiky či hračky zvířátek. Ze všeho pak vznikl Sborník, který děti klientům domova předaly společně s vlastnoručně vyrobenými dárky. Při této příležitosti si pro ně připravily i program.

„Všichni v domově byli opravdu šťastní. Těšilo mě, že jsme jim takto mohli udělat radost. Maminka je zdravotní sestra a má k podobným věcem blízko. Je ráda, že za staršími lidmi chodíme a rozveselujeme je. Přijde jí to tak správné,“ ohlédl se za zářijovým setkáním Šimon Šmíd, který sám má od podzimu v domově jednu z babiček.

Na oplátku klientky domova pro děti upekly dort. „Do domova nás chodí tak deset až patnáct. Všichni, kteří jsme se na soutěži podíleli, jsme si na dortu moc pochutnali,“ vzkázal do domova Šimon Šmíd, kterého nyní pouze mrzí, že kvůli vládním opatřením nemohou setkání v domově nadále pokračovat. „Třeba loni jsme za nimi před Vánoci byli a bylo to hezké,“ zavzpomínal Šimon, který se nyní společně s ostatními může těšit na hodnotné věcné dárky od partnerů projektu. Pro svou školu také získal šek v hodnotě 10 000 korun na nákup školních pomůcek.

Vzhledem k aktuální situaci se letos poprvé v historii projektu nemohlo uskutečnit tradiční slavnostní vyhlášení vítězů na Staroměstské radnici v Praze. Ti ale o slavnostní okamžiky nepřijdou. „Pokud to situace příští rok dovolí, budou pozváni ke slavnostnímu vyhlášení na radnici společně s vítězi následujícího ročníku,“ uvedla za organizátory Zuzana Chmelíková.

Dětský čin roku 2020 vyhlásil vítěze celkem v sedmi soutěžních kategoriích – Záchrana lidského života, Pomoc ostatním, Kolektivní pomoc, Pomoc přírodě, Dobrý nápad, Pomoc n@ netu a Pomoc starším lidem. Předány byly i dvě speciální ceny. O vítězích rozhodly samy děti prostřednictvím internetového hlasování na stránkách www.detskycinroku.cz.

„Letošní příběhy zaslané dětmi mě opět velmi potěšily a potvrdily smysl našeho projektu. Ukazují, že pomáhat se dá vždy, nehledě na okolnosti. S velkou radostí a dojetím čteme o tom, jak si děti uvědomují potřebu pomáhat i v tomto nelehkém období. Udělat něco pro ostatní nebo okolí jim není vůbec cizí,“ říká Alžběta Suchanová, členka správní rady Nadačního fondu Dětský čin roku.  „Moc mě mrzí, že nemůžeme osobně potkat a slavnostně vyhlásit vítěze letošního ročníku. Jejich příběhy jsem ale četl a jako vždy mě dojaly. Obzvlášť v této době to i nás dospělé dokáže velmi povzbudit a zároveň inspirovat,“ říká dlouholetý čestný předseda Dětského činu roku Aleš Háma, který každý rok vyhlášení vítězů moderuje.