Pro přírodu v našem městě i okolí udělala víc než kdokoliv jiný. Neobyčejně kreativní, energická, důsledná a zároveň přátelská organizátorka obrovského množství akcí pro nejrůznější věkové kategorie podstatnou část svého života věnovala tomu, abychom lépe poznali a starali se o prostředí, v němž žijeme. A nejen to. Kdokoliv Evu Zatloukalovou zná, oceňuje na ní nejen její skvělý vztah k přírodě, ale i k lidem. Není tedy překvapením, že za dlouhodobý přínos byla nominována na Cenu Josefa Vavrouška, která byla uplynulou středu 1. června udělena v Senátu Parlamentu ČR.

 Josef Vavroušek byl první federální ministr životního prostředí, který prosazoval koncept udržitelného života. Jeho cenu každoročně uděluje Nadace Partnerství. Eva Zatloukalová byla nominována společně s dalšími 14 osobnostmi z celé ČR, jejichž činy dlouhodobě pomáhají udržovat zdravé životní prostředí v naší zemi. „Jako učitelka vedla deset let kroužek ochránců přírody, třicet roků je členkou Českého svazu ochránců přírody, kde již sedmnáct let působí jako předsedkyně Regionálního sdružení Iris. Je přesvědčená, že pozitivní vztah k přírodě a životnímu prostředí si člověk vybuduje na základě přímého kontaktu s přírodou a znalostí svého regionu,“ představil Evu Zatloukalovou Martin Hájek, který ji na prestižní cenu nominoval. 

Za Evou Zatloukalovou stojí desítky let trvající obětavá a vpravdě mravenčí práce. „Podílí se na vzdělávání dětí tak, aby si vytvořily vztah k životnímu prostředí, ve kterém žijí. Zároveň mimo jiné pracuje na obnovování studánek či starých ovocných sadů, což přináší hmatatelné výsledky a viditelná zlepšení přírody kolem nás,“ dodal Martin Hájek s tím, že v současnosti se mimo mnoha dalšího podílí také na přírodovědných vycházkách určených zejména seniorům.

Přestože Cenu Josefa Vavrouška si uplynulou středu v Senátu nakonec převzal zoolog Mojmír Vlašín, který je mimo jiné známý z obrazovek České televize, kde uváděl ekologický soutěžní pořad pro děti Hra na zelenou, už sama nominace je pro prostějovskou organizátorku a ochránkyni přírody spravedlivým oceněním její činnosti. „Nominace si vážím, nicméně je třeba říct, že jsem byla navržena za něco, co dělá Ekocentrum Iris. A to nejsem jen já, ale celý tým lidí,“ zdůraznila Eva Zatloukalová, které jsme se při této příležitosti zeptali, jak si účast na slavnostním ceremoniálu užila. „Bylo to moc příjemné a inspirující. Jsem vděčná za to, že jsem se díky tomu mohla setkat s opravdovými osobnostmi, které toho pro ochranu životního prostředí udělaly neuvěřitelně moc, a dostala tak pocit, že to, co děláme, dává smysl,“ uzavřela Zatloukalová, s níž v dohledné době přineseme obsáhlejší rozhovor.