Čtyřiačtyřicátý ročník Středoškolské odborné činnosti hostila v úterý 10. 5. Přírodovědecká fakulta Univerzity Palackého. Studenti GJW tam úspěšně obhájili své práce, které pilovali po stránce formální i odborné po celé dva až tři školní roky.

V oboru číslo 3 Chemie získal 3. místo David Popelka (O8.A) s prací Vývoj inhibitorů cyklin-dependentních kináz a 7. místo obsadil Matěj Mrva (O7.B) s prací Reakce rostlin na abiotický stres s využitím reaktivních forem kyslíku.

V oboru č. 6 Zdravotnictví zvítězila a na celostátní přehlídku v Kutné Hoře míří Petra Polesová (O7.A) s prací Příčiny vzniku bílých skvrn na zubní sklovině a možnosti jejich léčby. Práce reflektuje aktuální praxi zubních lékařů specialistů, se kterými autorka konzultovala odborné otázky včetně položek rozsáhlého dotazníkového šetření. Přínos práce spočívá v edukační činnosti adresované cílové skupině potenciálních pacientů i jejich rodičů prostřednictvím jak on-line dotazníku, tak edukačního letáku, který je sdílen on-line a je také vyvěšen v ordinacích a školách.

Studenti Gymnázia Jiřího Wolkera svými úspěchy v SOČ dlouhodobě dokazují, že propojení akademického světa se středoškolským prostředím je více než možné.