Kdo neochutnal ze skoro tří desítek nabízených delikatesních pokrmů, ten může litovat. V pořadí již druhý ročník ProstěJOV festivalu dobrého jídla, který se uskutečnil uplynulý pátek a sobotu, nabídl obrovské množství možností ochutnávek originálních gurmánských pochoutek.

Ty nabídlo čtrnáct restaurací či kaváren z centra Prostějova, navíc akce byla okořeněna mnohými kulturními vystoupeními. Projekt, jehož autorkou je náměstkyně primátora a předsedkyně Okrašlovacího spolku města Prostějova Milada Sokolová, měl za cíl oživit město a pobavit hned několika způsoby nejen Prostějovany, ale i návštěvníky našeho města. Povedlo se!

Do festivalu dobrého jídla se přihlásilo čtrnáct provozovatelů prostějovských podniků, mezi nimiž byly restaurace, kavárny, a dokonce i kino Metro. Během pátečního a sobotního odpoledne až do pozdních večerních hodin se nabízely gurmánské speciality za jednotnou cenu 79 korun. Lidem se nabízely cizokrajné speciality, odpolední i večerní menu, zákusky, dorty, zmrzlinové poháry, ovocné i zeleninové poháry a mnohé další delikatesy.

"Obešla jsem během pátečního pozdního odpoledne šest provozoven, kde se akce konala. V každé jsem si něco dobrého dala a už nemůžu, mám plný žaludek. Nejvíce mě asi zaujal větrník na slano s trhaným vepřovým masem v kavárně Café Corso na náměstí,“ svěřila se Večerníku Jaroslava Kristková z Prostějova.

Spokojeností s akcí a hlavně kvalitou nabízených specialit nešetřili ani další návštěvníci akce. Tu si samozřejmě nenechala ujít ani žena, která je autorkou projektu ProstěJOV festival dobrého jídla. „Druhý ročník byl ještě vydařenější než ten první! Potkávali jsme řady návštěvníků zapojených restaurací, kteří si vzájemně svěřovali zkušenosti z právě ochutnaných specialit. Zaslechla jsem řadu proseb, zda by se festival mohl konat častěji než jednou ročně. Prostějované i návštěvníci města měli tedy možnost ve čtrnácti restauracích a kavárnách ochutnat hned osmadvacet specialit, výběr byl obrovský,“ těšilo Miladu Sokolovou, kterou před dvěma lety inspiroval k této akci výlet do zahraničí. „S manželem jsme nedávno navštívili Andorru a její hlavní město. Zcela náhodně jsme tak byli přítomni festivalu s názvem Andorra de tapas. Velmi se mi nápad líbil, a protože covid zásadně naboural návštěvnost v restauračních zařízeních, projekt se jevil jako zajímavý nápad právě pro zvýšení návštěvnosti. Tím, že před mnoha podniky zpívali a hráli i místní umělci, přilákali návštěvníky a přitom mohli prezentovat i sami sebe a svůj um,“ popsala smysl celého festivalu Milada Sokolová. Jak již bylo řečeno, do akce zapojených restaurací a kaváren bylo čtrnáct, návštěvníci tedy měli možnost osmadvaceti ochutnávek. Každá z provozoven připravila dva delikatesní pokrmy. „Jelikož jsme s manželem a syny navštívili třináct ze čtrnácti restaurací, bylo samozřejmé, že jsem se vždy ptala, jak spokojeni jsou. Slyšela jsem chválu a tím jsem byla velmi šťastná. Ano, sama jsem ochutnala skutečně řadu jídel a každý večer, pátek i sobotu doma mazala břicho alpou z důvodu lepšího trávení! Největším ochutnávačem byl bezesporu můj muž, který ochutnal šestadvacet nabízených pokrmů, a to jen proto, že jedna z restaurací nabízela dobroty jen do sedmnácté hodiny,“ podotkla s úsměvem náměstkyně prostějovského primátora, která věří, že tato akce bude mít v Prostějově delší tradici. „Jsem přesvědčena, že ano. Lidé se seznamují s novými podniky, do kterých nejsou navyklí chodit, s novými lidmi, které v restauracích potkávají a ochutnávají řady specialit, které běžně nejsou k dostání. A přidá-li se k tomu hudba v ulicích, je na dobrou akci zaděláno,“ usmála se Milada Sokolová.