Když se díváš na krásné květiny, je mnohem těžší být nešťastný. I tak by mohl znít podtitul Zemského kola Floristiky. Soutěž ve vázání květin se předminulý čtvrtek 2. června konala v sále prostějovského Společenského domu již po jedenácté. A vše běželo jako po drátkách.

Ve třech věkových kategoriích se letos utkalo celkem 35 amatérských aranžérů, kteří do Prostějova postoupili z okresních kol konaných po celé Moravě. K dispozici měli anturie, karafiáty, růže, chryzantémy a další květiny. Vzhledem k zadání letos nemohl chybět ani nevěstin závoj. „Účastníci mají tentokrát za úkol vytvořit kytici pro nevěstu a vypichovanou misku na svatební stůl,“ prozradila místopředsedkyně pořádajícího Českého zahrádkářského svazu Vlasta Ambrožová.

Květinářská soutěž v Prostějově těží ze sehraného pořadatelského týmu i podpory vedení města. „Jezdím sem pravidelně a musím říct, že to zdejší organizátorky mají perfektně zmáklé. Loni jsem si zajel také na krásnou Okresní výstavu do Čelčic. A co se vašeho regionu týká, tak si vybavím také aktivitu zahrádkářů ze Smržic, kteří se starají o rozlehlou budovu i vlastní sad. Mají tam i moštárnu,“ prohlásil předseda Českého zahrádkářského svazu Stanislav Kozlík.

Ti nejlepší z prostějovského klání se představí v celostátním finále. To se bude konat v rámci Podzimní Flory na olomouckém výstavišti, jež je plánovaná na přelom září a října.

 

jak dopadla prostějovská floristika…

Kategorie ŽÁCI

1. Nela Němečková Brno-město

2. Kateřina Volavá Brno-město

3. Klára Kutajová Frýdek-Místek

 

Kategorie JUNIOŘI

1. Matěj Tesárek Prostějov

2. Eliška Ganzarová Prostějov

3. Johana Kozlová Frýdek-Místek

 

Kategorie SENIOŘI

1. Jana Zetíková Vyškov

2. Markéta Heverová Šumperk

3. Magda Luzarová Frýdek-Místek