Nádherné letní počasí, výborné gastronomické pochoutky a parádní přehlídka rockových kapel. Co víc si přát? V sobotu 18. června odpoledne zahájila umělecká agentura HIT TRADE na pláži U Vrbiček na plumlovské přehradě již patnáctý ročník Rock Maier Festu. První akcí byl oblíbený Burger Rock Fest, který přilákal sice stovky návštěvníků, ale organizátoři přiznávají, že očekávali víc. Ovšem ti, kteří dorazili, nelitovali. Akce, nad níž převzal záštitu první náměstek primátora Prostějova Jiří Pospíšil, se nadmíru vydařila. A jak Večerník informoval již s předstihem, část výtěžku i z této sobotní sešlosti rockerů i kuchařských „umělců“ bude věnována zdravotně postiženým bratrům Dostálovým z Čelechovic na Hané.

Sobotní program Burger Rock Festu začal přesně v patnáct hodin, kdy pláž U Vrbiček svíralo ještě obrovské parno. Přesto sem už první desítky návštěvníků dorazily. „Moc jsme se všichni těšili po těch dvou letech různých opatření a zákazů na opět další otevřenou akci, kde se potká spousta kamarádů, známých a příznivců dobrého jídla a muziky,“ svěřil se Večerníku hned u brány areálu pláže U Vrbiček Petr Zlámal, ředitel pořádající umělecké agentury HIT TRADE.

Bylo to ve chvíli, kdy na pódiu vystupovala první kapela 19 Rumů a první návštěvníci začali obklopovat stánky s obřími i klasickými burgery, kebabem, kotlíkovými guláši, pizzou či vepřovou pečínkou a dalšími laskominami, nad kterými se sliny sbíhaly. „Já jsem byl vysloveně nadšený z množství dobrot, jejich různorodých druhů a různých variant burgerů a fast foodu. Za mě velká pochvala všem zúčastněným. Osobně jsem měl dva a pro mě byl vynikající ten ze stánku Kavárna Coffein Bistro Mostkovice Davida Musila,“ pochlubil se Petr Zlámal, zatímco návštěvníkům začala hrát kapela STZ.

„Já tyto akce fakt zbožňuji a těším se vždycky na léto, až U Vrbiček tento festival začne. A vždycky je tady nejen kvalitní muzika, ale i občerstvení. Ovšem dneska je to fakt extrém. Ani nevím, co si mám vybrat, je toho tady spousta,“ uvedl Jiří Kocián, který v sobotu navštívil první akci ze seriálu Rock Maier Fest.

S přibývajícím časem až do sobotní půlnoci postupně vystoupily další rockové kapely. To už stovky fanoušků aplaudovaly revivalovým skupinám Suzi Quatro, Deep Purple a Uriah Heep. Zlatým hřebem večera, či spíše noci, se stalo vystoupení prostějovské legendární kapely Keks. „Počasí vyšlo, co se týče sluníčka a tepla, přímo skvěle. Návštěvnost byla trošku slabší, než na jakou jsme zvyklí z let minulých, ale to tak bývá, i to se může stávat. Navíc v okolí byla spousta jiných podobných akcí, takže návštěvníci si mohou vybrat, co je každému bližší. Myslím si, že ti, kteří přišli, mohli být spokojeni,“ soudí hlavní organizátor Petr Zlámal, kterého se Večerník zeptal, jak je spokojen s předvedeným výkonem kapel. On sám totiž jako bubeník vystoupil hned ve dvou hudebních formacích. „Kapely jsme vybírali tak, abychom oslovili širší veřejnost, každý měl možnost si najít ten svůj šálek kávy, jak se říká. Myslím si, že všechny kapely odvedly maximum, a co se týče mě samého, nevím jak dole pod pódiem, ale u mě nahoře za bicími bylo hodně velké teplo,“ smál se ředitel agentury HIT trade Petr Zlámal.

V pořadí druhou akcí ze seriálu Rock Maier Fest bude v sobotu 16. července oblíbený Rock Memory Of, na kterém vystoupí kapely ATD, PLUS, KEKS, QUERCUS a KONTAKT. A právě v tento den předají organizátoři společně s prvním náměstkem primátora Prostějova šek s finanční pomocí zdravotně postiženým Ivo a Davidovi Dostálovým. „Toto další naše rockové setkání je vlastně největší rocková akce našeho regionu. Půjde už o patnáctý ročník vzpomínek na prostějovské muzikanty, kteří odvedli pro tento region spousty dobré práce a zábavy. A letošní Rock Memory Of bude mít opět charitativní podtext. Ano, byl to právě první náměstek primátora Jiří Pospíšil, který přišel s nápadem pomoci potřebným, a tak se tedy stalo. Vybrali jsme bratry Dostálovy. V prvé řadě, že znám celý jejich těžký osud života. Navíc v loňském roce přišli o mámu, zůstávají na vše sami, pouze s nejbližšími kamarády, kteří se jím snaží pomoci jak finančně, tak opatrovnictvím. Je prostě potřeba si uvědomit těžký osud, který je potkal ve formě nemoci a ztráty obou rodičů, proto si vážím rozhodnutí Jiřího Pospíšila pomoci oběma bratrům,“ míní Zlámal.