Bývaly doby, kdy se „obyčejný“ člověk do zámku neměl šanci dostat. Jediné, co mu tak zbývalo, bylo maximálně přes okna nakukovat do slavnostně vyzdobených interiérů užívaných výhradně šlechtici a jejich služebnictvem. Připomenout si tyto časy mohli všichni, kteří o uplynulém víkendu zavítali na Vánoce na zámku v Čechách pod Kosířem. Přestože se dovnitř nedostali, procházka v zámeckém parku jim určitě udělala dobře. Večerník může díky vlastní zkušenosti potvrdit.

Navzdory nepříliš ideálnímu počasí se zámeckým parkem v Čechách pod Kosířem o uplynulé sobotě trousily četné skupinky lidí. Kromě procházky mohli nahlédnout do vánočně vyzdobených interiérů či nakouknout do Mánesova altánu v zámeckém parku, jemuž vévodil nazdobený vánoční stromeček. „Udělali jsme si to hlavně sobě pro radost a pro to, abychom lidem připomněli, že tu stále ještě jsme,“ vysvětlil v sobotu 12. prosince kastelán zámku Martin Váňa.

 

 

Před uzavřeným velkým sálem si návštěvníci mohli přečíst o tom, jak Vánoce trávila poslední generace rodu Silva-Tarouca, jež na zámku žila ještě začátkem 20. století. „Většina z dárků byla jiných, než jaké si obvykle dáváme dnes. Například chlapci dostávali nejčastěji pomůcky do školy, protože na vzdělání se u šlechty velmi dbalo. Jako dárky se také často objevovaly kresby vytvořené jednotlivými členy rodu. Mnozí z nich totiž měli velký výtvarný talent,“ upozornil Martin Váňa. 

Lidí o uplynulém víkendu rozhodně do parku nezamířilo úplně málo. „Jezdíme sem rádi, a tak jsme s povděkem přijali skutečnost, že se otevřel alespoň park a my se tady mohli projít. Jen jsem si myslel, že bude otevřena alespoň jedna zámecká místnost. Nevadí, zajdeme alespoň na něco do kavárny,“ svěřil se Michal Malešic, jenž dorazil i se synem. 

Kromě kavárny nabízející mimo jiné domácí dobroty mohli lidé zavítat také do otevřené Hanácké ambasády a nakoupit pro své blízké vánoční dárky od místních řemeslníků a umělců. Byla to poslední letošní příležitost, jak je tu mohli letos podpořit. „Pro nás řemeslníky to není vůbec lehká doba. Vánoční trhy jsou jedním z míst, kde můžeme své výrobky prodávat. Jejich současné omezení je pro nás hodně důležité. Vím hned o několika lidech, kteří chtějí se svojí živností letos skončit,“ prozradila Marcela Sýkorová ze spolku Šikulky u Sýkorek, který usiluje o zachování tradičních řemesel na Hané. 

Vánocemi na zámku se uzavřela letošní sezóna na zámku v Čechách pod Kosířem, kterou zásadním způsobem ovlivnila koronavirová pandemie. „Museli jsme mimo jiné zrušit i náhradní termín oblíbených strašidelných prohlídek, které, jak doufáme, budeme moct realizovat na Filipojakubskou noc na jaře příštího roku,“ zalitoval Martin Váňa.