Sobotní odpoledne patřilo v Křenůvkách velkolepým oslavám. Místní dobrovolní hasiči si připomněli 120. výročí svého vzniku. A akce nebyla jen o hasičích. Do Křenůvek se v rámci 640. výročí vzniku obce sjely také desítky rodáků žijících dnes po celé republice. Bohatý kulturní a společenský program na místním hřišti trval až do nočních hodin.

„Náš sbor je tady od nepaměti a nerozpadl se nikdy, za žádného režimu. Máme osmadvacet stálých členů a jsme hrdí také na to, že se nám letos podařilo do našich řad přilákat i mladé hasiče. Máme žákovské i dorostenecké družstvo, se kterými zatím jen trénujeme a nacvičujeme. Soutěží se zatím s nimi neúčastníme, ale kdo ví, co bude za rok či za dva,“ řekl Večerníku s úsměvem Zdeněk Pospíšil, myslejovický radní a velitel Sboru dobrovolných hasičů v Křenůvkách.

Kuriozitou je skutečnost, že místní dobrovolní hasiči nejezdí k zásahům a nevlastní ani žádné zásahové vozidlo. „Máme jen dvě staré stříkačky, jedna z nich je z roku 1958 a tu si chráníme jako oko v hlavě,“ podotkl Zdeněk Pospíšil s tím, že oslavy výročí vzniku SDH Křenůvky se v této obci, která je součástí Myslejovic, konají jednou za deset let. „Oslavy vždy spojujeme se sjezdem rodáků, kteří se dnešních oslav zúčastnili v hojném počtu. Dobrá stovka jich zde určitě je,“ uzavřel velitel křenůvských hasičů Zdeněk Pospíšil.

Hasiči v Křenůvkách položili v sobotu 18. června kytice i věnce k pomníku padlých, během oslav pak vystoupily s kulturním programem děti z myslejovické školy, došlo i na ukázky činnosti hasičů a od osmnácté hodiny byl zahájen volný program s táborákem na místním hřišti. K tomu všemu vyhrávala folklórní kapela Krumsíňanka.