Říká se, že není bylina, aby na něco nebyla. Své o tom určitě věděl i malíř Josef Mánes, který si nejrůznější léčivky mohl nasbírat přímo v krásném zámeckém parku v Čechách pod Kosířem. Právě po jeho stopách se vydala pátrací hra, jež byla připravena po oba dny uplynulého víkendu. Kromě dobrodružné a zároveň i poučné výpravy mohli lidé zhlédnout také premiérovou výstavu bonsají, sukulentů a kaktusů na nádvoří.

Celé rodiny s malými i odrostlejšími dětmi si o uplynulém víkendu mohly na pokladně zámku v Čechách pod Kosířem vyzvednout okopírovaný Svatojánský herbář. Jeho fiktivním autorem byl malíř Josef Mánes, který v něm popisoval léčivé rostliny. Chtěl jimi pomoci hraběnce Gizele od jejích zdravotních problémů. Ostatně právě magická Svatojánská noc i následující dny jsou pro sběr léčivek obzvláště vhodné. K herbáři byla připojena i mapka s devíti zastaveními, kde mohli poutníci dané rostliny objevit.

Postupně tak sbírali a kreslili bršlici, kopřivu, zvonek, třezalku, bez, čičorku, jitrocel, lípu a konečně také jetel. „Největší fušku nám dalo najít Čičorku pestrou, kterou jsme nakonec objevili u smrku pod věžkou kousek od hřbitova. Jsem tady už poněkolikáté, ale musím se přiznat, že jsem dosud netušila, že zde nějaký hřbitov vůbec je,“ prohlásila Lucie Rozbořilová, která dorazila z Kostelce na Hané. 

S vyplněným herbářem se pak všichni vydali na pokladnu, kde získali náležitou odměnu. „Myslím, že pátrací hra pěkně zpestřila nabídku akcí na našem zámku. Pravdou je, že pro menší děti byla dost náročná, nicméně věřím, že to s pomocí rodičů zvládly,“ zhodnotil kastelán zámku Martin Váňa.

Velkou premiéru zažila výstava bonsají, sukulentů a kaktusů, kterým to na nádvoří zámku opravdu slušelo. „Děkujeme za krásnou výstavou, moc se nám líbila. K zakoupeným stromečkům se budeme chovat s láskou,“ napsali jedni z návštěvníků do připravené knihy.

U znavených organizátorů se pocity spíše mísily. „Určitě se nám tu líbí. Navíc tolik lidí, jako tady bylo v sobotu dopoledne, jsme na žádné výstavě snad zatím neměli. Složitější to ovšem bylo s přípravou všech rostlin, která mě osobně už trochu zmáhá,“ svěřila se Milena Růžičková z Bonsai klubu Haná, který stojí také za pořádáním tradičních výstav na zámku v Konici. „Zda se sem vrátíme, zatím nebylo rozhodnuto. Nejdříve to však bude až za dva roky,“ uzavřela.

Rozběhnutá sezóna na zámku v Čechách pod Kosířem už nadcházející sobotu přinese Dětské odpoledne s maňáskovým divadélkem, tvořivou dílničkou, lukostřelbou a překážkovou dráhou pro běh s koníkem na tyči.