Po každé pracovní rutině nebo i v mezičase naše tělo i mysl ocení odpočinek. Pokud je to navíc formou cvičení a můžeme tak posílit své tělo, uděláme jedině dobře. Jednostranné pohyby v zaměstnání nejsou pro nás dobré, proto si i v únoru najděte denně pár minut na cvičení a uvidíte, že se budete cítit mnohem lépe, navíc zabráníte špatnému držení těla a z toho plynoucím problémům. Mimo jiné uvolníte i stres a napětí, přitom není potřeba hned chodit do posilovny. Pojďme tedy na to, v dnešním čtyřiapadesátém pokračování se zaměříme na střed těla a vnitřní stabilizační systém. Tentokrát za použití míče...

 1. Jako první je potřeba se vždy rozcvičit, což je základ. Měla by předcházet úplně každému cvičení. Následně si pusťte nějakou oblíbenou pomalejší hudbu, dejte si podložku na zem a můžeme začít. Položíme se na zem, pokrčíme nohy do pravého úhlu a zvedneme je, do rukou vložíme míč a opřeme ho o kolena (viz. foto). Dech postupuje směrem od břicha do žeber, kde máme pocit, že se žebra otevírají do široka, dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

2. Přitlačíme bedra na zem, lopatky leží také na zemi a krk je v prodloužení těla. Nyní zatneme břicho, rukama s míčem půjdeme za hlavu a pak zpět ke kolenům.  Mezitím volně dýcháme (viz. foto). Vytahujeme ruce s nádechem nahoru a s výdechem dolů. Cvik opakujeme pomalu desetkrát za sebou, kdykoliv během dne.

3. V dalším cviku zůstaneme v původní pozici, míč opřený o kolena a kolena jsou ve vzduchu (viz. foto). Následně se od břicha začneme pomalu nadechovat. Dech postupuje směrem až do žeber, kde máme pocit, že se otevírají do široka. Dech však nezastavujeme, ale postupuje stále směrem nahoru. Pak pomalu vydechneme.

4. Nyní zatneme břicho a zapřeme se levou nohou do míče a natáhneme pravou ruku za sebe a strany pomalu střídáme. U tohoto cvičení cítíme, jak pracuje střed těla. Tento cvik je poněkud náročnější, stačí proto čtyřikrát na každou stranu (viz. foto). Pohyby jsou pomalé a plynulé.

A já už se těším zase příště!