Pořádné vojenské manévry se konaly uplynulou sobotu v Plumlově. Naštěstí ovšem pouze bez ostrých nábojů. A v kulisách plumlovského zámku. Na jeho nádvoří se totiž uskutečnil branný dětský den s kluby vojenské historie. Organizátoři v mžiku proměnili okolí památky ve vojenské ležení s polní kuchyní, ošetřovnou či střelnicí.

„Organizátorem je už několikátým rokem KVH Litava, jejíž šéf má zázemí v Plumlově. Spolupracujeme spolu léta. Má plno kamarádů a oni to mají jako takový mítink s příjemným prostředím, a ještě je to pro děti,“ objasnil kastelán zámku Pavel Zástěra.

Jelikož pak šlo o dětský den, nemohly chybět různé úkoly. I zde se vrhalo do dálky. Jenže z katapultu, podomácku sestrojeného místním nadšencem. Nechyběla populární zvířátka ani možnost vyzkoušet si zbraň. A děti, které se nebály pohybu, ty si vyzkoušely překážkovou dráhu, která mírně připomínala vojenské cvičiště. „Kdysi jsem se bál, zda půjde skloubit militární věci a ty pro děti. Oni to ale mají pěkné. Je to zase jiné, než co je vidět jinde: diskotéka, nějaký šašek,“ poznamenal Zástěra.

Ukázalo se nicméně, že v minulosti byly jeho obavy zbytečné, lidé si cestu na zámek našli. Už po desáté hodině, kdy akce začínala, se zvolna trousili na zámek. A jejich počet postupně rostl. „Byli jsme zde už několikrát, chodíme pravidelně. Líbilo se nám to velmi. Jsme zde vždy spokojení, s organizací, se vším,“ svěřila se Večerníku Šárka Lakomá, která dorazila s rodinou. Spolu vyzkoušeli řadu aktivit. „Ještě jsme nedělali hledání min, ale bylo zde házení maďarských granátů a střílení z kulometu maxim. Navíc se vždycky něco dozvíme,“ těšilo návštěvnici.

Tentokrát přitom nešlo jen o historické zbraně, stánek zde měly i vojenské lesy. A kdo dobře uhádl zvíře podle kůže či strom podle listí, mohl si být jistý odměnou.