T Tradiční akce v rámci mikroregionu Předina se ve svém jedenáctém ročníku vrátila po šesti letech do Otaslavic. Pořádající obec si pro desítku soutěžících obcí připravila čtyři velmi zajímavé soutěžní disciplíny a ve dvou z nich využila i přírodního biotopu. Bohatý odpolední program tak pobavil nejen účastníky, ale také fanoušky z obcí, kteří se snažili své favority povzbudit k co nejlepším výkonům. Především si ale všichni užili řadu vtipných momentů. Letošní klání se tak zapíše do dějin jako jeden z nejvydařenějších.

Program odstartoval v sobotu 18. června srazem všech zúčastněných obcí na farské zahradě v pravé poledne. Krátce před třináctou hodinu vyrazil z tohoto místa průvod až na finální místo na hasičské louce za koupalištěm. Zde všechny slavnostně přivítal za obec starosta Marek Hýbl a vedení mikroregionu Předina, za účasti senátorky Jitky Chalánkové se vzduchem prohnaly také dvě stíhačky, které zamávaly všem účastníkům křídly. A šlo se na samotné zápolení.

Úvodní dvě disciplíny se odehrály na hasičské louce a na osmičlenné týmy čekaly dvě disciplíny, které prověřily jejich fyzickou zdatnost, ale i kooperaci. První soutěž nazvali organizátoři Quattro lyže. Na dlouhých lyžích se čtveřice musela společně dopravit až do cíle, kde předala štafetu druhému kvartetu. Nutno podotknout, že někteří ukázali velmi rychlý čas, jiní se zase trošku prali se vzájemnou komunikací a skončilo to i karambolem. Nejlepšího času dosáhly Ondratice a vstoupily tak do soutěže velmi dobře. Druhou disciplínou na stejném místě byl luční vor. Čtveřice se pohybovala pomocí dvou bidel a musela postupným směrem dopředu včas posouvat roury, aby nedošlo k pádu z voru. Tato disciplína vyšla nejlépe obci Strunkovice nad Blanicí.

Po druhém klán následovala pauza, kterou mohli soutěžící využít na občerstvení a převléknutí do plavek, které byly nezbytností dalších dvou disciplín. U první z nich se sešla družstva krátce po půl čtvrté a jednalo se opět o nejrychlejší čas v rámci soutěže převozník. Na paddleboardu musel převozník odvézt svého kolegu či kolegyni na druhou stranu biotopu, kde měl druhý člen posádky vypít co nejrychleji Frisco, a následně se dopravit zpátky. Některé celky to zvládly téměř za sucha, jiné se zase nejednou vykoupaly. Netřeba ani zvlášť zdůrazňovat, že se u toho všichni velmi bavili. Nejrychlejšího času opět dosáhla obec Strunkovice. Poslední disciplínou byla vodní cyklistika, která nabídla největší množství zábavy. Oproti klasickému jízdnímu kolu zde obec přimontovala prázdné kanystry a úkolem bylo, aby kompletní posádka dojela co nejrychleji tam a zpátky po jednom. V tomto odvětví se jako nejlepší družstvo ukázal Brodek u Prostějova, přičemž největší potíže s touto soutěží zaznamenali domácí.

Všechny čtyři klání jako první předvedl starosta obce Marek Hýbl společně s týmem pracovníků obce a bavil tak svými kousky všechny přítomné. „Musím říct, že i jako tréninková jednotka jsme si hodně mákli a nebylo to vůbec jednoduché. Sami závodníci to ale zvládli,“ hlásil znavený starosta po konečném předání darů všem vítězům.

Na pódiové umístění se nakonec dostala obec Lažiště. Druhé místo si odvezl Brodek u Prostějova a finálovou fanfáru si užili členové Strunkovic, kteří se dočkali prvního primátu v těchto hrách. Cesta přes téměř celou republiku tak stála za to. „Přijeli jsme už v pátek a musím říct, že domácí dělali všechno pro to, aby nás rozhodili. Tolik slivovice jsem nevypil za dobu, co jsem na světě, a lili ji do nás od rána do večera. Přesto jsme to ale zvládli,“ hlásil nejprve s úsměvem kapitán celku a starosta jej hned doplňoval. „Museli jsme se o vás pěkně postarat. Líbilo se mi, jak už jste se šklebili, když jste mě viděli přicházet. Slivovice padlo dost, ale přesné množství neprozradím,“ usmál se před Večerníkem starosta.

Strunkovice i Lažiště jsou spřátelené obce s mikroregionem Předina a jsou tak účastníky i těchto her. „Letos k tomu nemám ani co dodat, když už to vezmeme vážněji. To, jaký servis jsme tu měli, bylo něco neuvěřitelného. A sobotní den v tak krásném areálu, kde bylo vidět, jak funguje obec – v souladu s ní i další spolky, které vše zařídily – jedním slovem úžasné. Takovou atmosféru a tak přátelské lidi v Čechách nenajdete,“ doplnil kapitán vítěze.

„Jsme opravdu neuvěřitelně šťastní, jak celý den dopadl. V tomto nádherném areálu, jakým se můžeme pochlubit, se událo něco fantastického. Viděl jsem tu skvělou atmosféru a neuvěřitelný náboj. Jako obec můžeme být hrdí, jak se podařilo celou akci zorganizovat. Obrovský dík patří místním spolkům, všem zúčastněným, ale taky všem sponzorům. Slova chvály přišla ze všech stran. Proto se už nyní těšíme na další ročník, kde doufáme, že vylepšíme i naše konečné umístění,“ udělal za otaslavickými Hrami bez hranic tečku starosta obce.