V sobotu 25. června se v Dobrochově konala velký sláva. Obec hostila porotu mezinárodní soutěže Entente Florale Europe 2022. Toto právo či možnost reprezentovat Českou republiku získal Dobrochov díky soutěži Vesnice roku 2019, v níž získal Zelenou stuhu České republiky za nejcitlivější přístup k životnímu prostředí.

O titul Evropského kvetoucího sídla se s nejzelenější obcí Česka utkává jedenáct evropských sídel z Belgie, Německa, Maďarska, Rakouska a Irska.

Soutěž Evropských kvetoucích sídel každoročně vyhlašuje organizace Association Européenne pour le Fleurissementet lePaysage (AEFP), což je nevládní nezisková organizace se sídlem v Bruselu. Projekt v roce 1975 iniciovaly dvě květinové velmoci, a sice Francie a Velká Británie. Postupem času se připojovaly další země a celá akce se tematicky rozšiřovala. Dnes se hodnocení poroty netýká pouze rozkvetlé obce, ale celkového přístupu k udržitelnosti životního prostředí, jeho tvorbě a ochraně.

A právě mezinárodní odborná komise složená z předních evropských zahradních architektů a zahradních krajinářů hodnotila během uplynulé soboty péči o životní prostředí ve strategických dokumentech obce Dobrochov, jejich naplňování a uskutečňování. „Komisaři postupně navštívili nový lokální biokoridor, zhodnotili výsadbu alejí a jejich zapojení do přírody, výsadbu obecních parků a také zapojení veřejnosti do zvelebování obce. Součástí naší prezentace byla i představení kulturního a společenského života obce. Na sobotní večer jsme pak připravili společenskou akci,“ řekl Večerníku přímo na místě Miloslav Kříž, starosta Dobrochova. Po otázce Večerníku, jak dopadla sobotní „kontrola“ ze strany evropské delegace, nechtěl první muž obce předjímat. „Evropští komisaři si určitě během celého dne udělali svůj obrázek o naší obci. A myslím si, že dneska se určitě nerozhodnou, zda jsme obstáli. A pokud ano, tak nám to stejně teď ještě neřeknou. Musíme si počkat na konečné výsledky, které se dozvíme osobně 24. září při slavnostním vyhlášení této evropské soutěže u Balatonu v Maďarsku. Už se tam těšíme, vypravíme celý autobus. A jestli uspějeme v konkurenci ostatních obcí z Evropy? Uvidíme, ale už toto je náš fenomenální úspěch,“ usmál se dobrochovský starosta.