To se jen tak nevidí. Poslední květnový pátek se nad hvězdárnou v Kolářových sadech majestátně vznášel orel bělohlavý, který běžně žije v Severní Americe. Opodál pak tiše kroužil v Africe žijící sup krahujový, pyšnící se mohutným rozpětím křídel o délce téměř tři metry. Jak je něco takového možné?

Tito obří ptáci nebyli jediní. V prostoru Kolářových sadů se v pátek 27. května ocitlo více jak dvacet vzácných dravců, s nimiž dorazili sokolníci ze spolku Zayferus z Valtic. Přijeli na pozvání ZŠ a MŠ Palacká, která celou akci pořádala pro své žáky. Nádherné dopoledne ve společnosti opeřených lovců si nakonec užily nejen nadšené děti, ale i místní obyvatelé a náhodní kolemjdoucí. Kromě sokolů, rarohů, ostřížů, káňat a poštolek získali žáci možnost poznat i celou řadu dalších exemplářů často velmi vzácných dravců. Na vlastní oči tak spatřili třeba orlíka kejklíře, orla mořského, karančo jižní a sovu pálenou. Ukázka živých dravců byla zpestřena odborným, ale zároveň poutavým a vtipným komentářem.

„Na celou akci osobně dohlížela i jedna televizní hvězda. Sup kapucín, slyšící na jméno Pačes, se před časem zúčastnil natáčení pořadu Show Jana Krause,“ upozornila na závěr Hana Švédová ze ZŠ a MŠ Palackého třídy v Prostějově.