Bez nich si už snad nikdo z nás nedokáže představit léto… A o čem je řeč? O domácích limonádách přeci! Kavárny a restaurace se pomalu předhánějí v tom, kdo jich během léta nabídne víc nebo kdo připraví nejnetradičnější příchutě. Ještě když si k takové vychlazené pochutině sednete na letní zahrádku, tak je o idylku postaráno. Večerník vám nyní představí, s jakými domácími limonádami se můžete setkat.

Vůbec nejčastěji uvidíte na poutačích s nabídkou, případně v nápojovém lístku limonády ovocné. Ty bývají doplněné o čerstvé ovoce nebo bylinky a led. Méně pak narazíte na limonády bylinné a takovým menším experimentem jsou limonády zeleninové. U všech bývá většinou základem sirup z dané suroviny, který je naředěn na požadované množství.

Z ovocných jmenujme například jahodovou, zpravidla doplněnou o mátu. Tu najdete snad v každé kavárně nebo restauraci. Je svěží a dá se říct, že když si ji dáte, nešlápnete vedle. Výbornou alternativou je borůvková limonáda, k níž se skvěle hodí bazalka. Pokud vám tedy číšník naservíruje právě tuto, jistě pak požádáte o přídavek. Malinovou limonádu lze skvěle doplnit o tymián. Uvidíte-li ji na lístku, neváhejte a zkuste ji. Přijde-li vám uvedené ovoce až příliš tradiční a zkusili byste raději něco exotičtějšího, můžete ochutnat mangovou limonádu se zázvorem. Až ji ochutnáte, jistě nebudete chtít příště jinou. U každého ovoce je přitom základem, aby bylo buď čerstvé, nebo uchovávané v odpovídajících podmínkách. Kdyby vám totiž dali do limonády „načaté“ ovoce, zkazilo by vám to dozajista chuť.

Z bylinkových je klasikou bezinková limonáda. Ne všude ji připravují stejně (ostatně jako všechny limonády), proto je dobré ji ochutnávat v různých kavárnách a restauracích a porovnávat, která je ta nejlepší. V případě, že nejste na ovoce, je právě tato ta nejlepší varianta.

Co se týká zeleninových limonád, nejběžněji narazíte na okurkovou. Ta není úplně pro každého. Pokud se rozhodnete pro ni, musíte si k ní najít svou cestu. Nicméně by vás mohlo nalákat, že právě okurka dokonale hydratuje, je skvělým parťákem při hubnutí a obsahuje spoustu užitečných vitaminů a minerálů. Takže potřebujete-li nutně rychle doplnit tekutiny, a ještě u toho shodit nějaké to „deko“, určitě si ji dejte.

 

Tematickou stranu PROSTĚJOVSKO & ZDRAVÍ a LÉKÁRNY najdete v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 11. července