Nikdo nepochybuje o tom, že je lepší pivo v žaludku než voda na plicích. Dopřát si piva i vody dle libosti mohli všichni, kteří uplynulou sobotu 16. července dorazili na 9. ročník Neckyády do areálu Na rybníčku v Brodku u Konice. U zdejšího rybníka strávili příjemné odpoledne, během nějž je bavila nejen dvě originální plavidla, ale i šestnáct odvážných a vskutku obojživelných soutěžících. 

 

Neckyádu v Brodku u Konice na zdejším rybníce u kulturáku v sobotu zahájilo představení dvou originálních po domácku vyrobených plavidel. „Voda je teplá jako kapučíno, ale chutná přece jen trochu jinak. V rámci očkování jsem si několikrát pořádně lokl. Jestli to přežiju, tak si už moje imunita poradí nejen s covidem, ale i s řadou dalších ošklivých virů a bakterií,“ neztrácel optimismus Marek Pokorský, který na hladinu vyplul coby odvážný ztroskotanec na plavidle vyrobeném z obří nafouklé duše, palety a kufříku poslední záchrany. Na plavbě jej doprovázela lidožroutka i se dvěma kluky. „Jednoho už jsem si naložila do kotlíku,“ ukazovala hrdě na dno svého plavidla.

Všichni čtyři předplavci se pak naplno vrhli také do soutěžních disciplín. K těm v Brodku u Konice tradičně patří rychlostní pádlování ve vaně, přechod přes vrtkavou lávku, jízda přes tutéž lávku s trakařem a nakonec i její přejezd na speciálním kole vybaveném proti utonutí pet lahvemi.

Do zápolení se tentokrát pustilo šest mužů, dvě ženy a hned osm šikovných školáků, kteří si celou záležitost užívali ze všech určitě nejvíc. Ostatně v jednotlivých disciplínách opakovaně patřili k těm jednoznačně nejúspěšnějším. Naopak dospělí startovali spíš pod heslem „když už nezvítězíme, aspoň se pořádně zmácháme“, čímž spolehlivě bavili desítky přítomných diváků. Ti si kromě sledování krkolomných kousků také pochutnávali na bohatém občerstvení z udírny, jemuž vévodily připravené makrely.

Pro nejmenší děti, pro něž by účast v hlavní soutěži byla životu nebezpečná, bylo nachystáno také několik soutěží o sladkosti, mezi nimiž vynikalo nápadité posouvání plastového kelímku nataženého na laně pomocí vody vystříknuté z vodní pistole. Celým odpolednem provázela hudba DJ Foresta, jenž na krátký moment mimo jiné přehlušil také výstřel z historického děla.

„Akci děláme, aby se u nás něco dělo a lidi se dobře bavili. Náš cíl byl dneska myslím splněn. Počasí nám vyšlo, lidí přišlo dost a ani o soutěžící jsme neměli nouzi,“ zhodnotil za organizátory Jan Bohuslav, velitel jednotky místních hasičů, jenž v roli moderátora celého odpoledne vystřídal Josefa Havelku.

Celou akci uspořádali právě hasiči ve spolupráci s místním obecním úřadem. Stejní lidé pak stojí za pořádáním celé řady dalších akcí, jako je mimo jiné stavění májky či pálení čarodějnic. To nejbližší pak bude setkání příznačně nazvané Ahoj prázdniny, které se bude na místním hřišti konat předposlední srpnovou sobotu. Příští Neckyáda ponese pořadové číslo deset. „Už nyní mohu slíbit, že chystáme jedno velké překvapení,“ uzavřel Jan Bohuslav.