Z tohoto se stává už opravdu světová rarita! Májka postavená se zpožděním v polovině května vedle drozdovické kapličky stále stojí a o jejím pokácení nemůže být řeč ani těsně před Vánoci. Již uschlé korunce stále vévodí litrová láhev slivovice, ze které se ovšem hned tak někdo nenapije. A místní spolek nadšenců nyní oznámil své další plány s májkou!

 

„Májku jsme kvůli koronavirové pandemii nemohli pokácet na konci května, jak velí tradice. Pak padly z různých důvodů i prázdninové termíny a také možnost, že ji pokácíme během Hanáckých slavností. Naše májka tak pořád stojí a bude stát i nadále,“ uvedl pro Večerník Pavel Makový, prostějovský pohřebák a šéf místního Spolku za záchranu starých zvyků v Drozdovicích. „Nyní jsme se rozhodli, že májku ozdobíme jako vánoční strom různými ozdobami a také blikajícími světly. Bude okrasou Drozdovic i nadále, jen se z ní na pár dní stane vánoční strom. Těšíme se na to a já osobně věřím, že se u ní sejdeme ve větším počtu na Štědrý den s punčem nebo třeba svařákem,“ dodal Makový, který o kácení májky zatím nechce ani slyšet.

Co s touto raritou ovšem bude místní Spolek za záchranu starých zvyků dělat před dalšími májovými oslavami v roce 2021, to zůstává zatím ve hvězdách...