Dvojka. Takovou známku si po posledním měření z uplynulého týdne vysloužila voda v plumlovské přehradě.  Po čtyřech předchozích jedničkách jde letos o první mírné zhoršení její kvality. Provozovatele pláží u přehrady zatím o letošních prázdninách řeší jinou věc. Radost jim totiž nedělá spíše chladnější klima. To by se však už v průběhu nadcházejícího týdne mělo zásadním způsobem změnit.

Loni byla koupací sezóna u plumlovské přehrady hodně mizerná. Důvodem byl zásadní nedostatek vody související s probíhající opravou hráze. Povodí Moravy nejprve nechalo nádrž upustit, a když ji v květnu chtělo opět napouštět, zjistilo, že nemá z čeho. „Letos je to určitě lepší než loni. Vody je víc, i když ideální to také není,“ zhodnotil provozovatel pláže U Vrbiček Radek Kocourek s tím, že lidé na pláž přijíždějí hlavně na kolech a vlézt do vody se spíš ostýchají. „Důvodem však rozhodně není ani množství či kvalita vody, ale nepříliš horké počasí. Po nadějné druhé polovině června totiž s prázdninami přišlo ochlazení a zatím se na přehradě koupání na plné obrátky rozhodně nerozjelo. Snad se to konečně změní,“ dodal Radek Kocourek.

Předpověď počasí v tomto ohledu vypadá nadějně, ostatně již v polovině nadcházejícího týdne se teploty mají šplhat hodně přes 30 stupňů Celsia. Existuje tak šance, že břehy pláže opět obsadí plavci. Ostatně sezóna se po delší pauze rozjela nejen U Vrbiček, ale také na protějším břehu na pláži U Lázničků. Tam navzdory jarním obavám o další budoucnost našlo využití již dříve vybudované dřevěné ohrazení. Kromě otevřeného občerstvení a několika nových atrakcí tam mimo jiné vyrostla i malá pláž s jemným pískem. Provozovatele pláže se nám však na telefonu zastihnout nepodařilo.  

Po koupání se osprchujte

Samostatnou kapitolou je zjišťování kvality vody v nádrži. Tu hygienici letos čtyřikrát po sobě ocenili nejlepší možnou známkou. Uplynulý týden už tomu bylo jinak. Voda poprvé obdržela pomyslnou dvojku. Dle hygieniků se tedy aktuálně jedná o „nezávadnou vodu s nízkou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci“. V případě možnosti však odborníci doporučují, aby se lidé po koupání osprchovali.

Kvalita vody v plumlovské přehradě je ostře sledovaná od roku 2014, kdy po několikaletém nákladném bagrování byla nádrž opět napuštěna. Od té doby kvalita vody pravidelně kolísá, v prvním prázdninovém měsíci bývá obvykle slušná, v srpnu se však opakovaně kazí a hygienici koupání v přehradě v závěru prázdnin každoročně nedoporučují. V roce 2017 jej dokonce zakázali. 

Hráz má být hotová v září

Na přehradě rovněž probíhá další etapa opravy hráze, kvůli níž došlo loni k výraznému snížení hladiny, jež se už v průběhu roku nepodařilo dohnat. Dle vyjádření Povodí Moravy práce probíhají dle stanoveného harmonogramu, hotovo by mělo být letos v září. Nádrž by poté měla být schopná zvládnout i povodeň, která by čistě statisticky měla přijít jednou za deset tisíc let.