Nejstarší palírna v Evropě – Palírna U Zeleného stromu oslavila své 504. výročí a k této příležitosti stočila novou limitovanou edici Staré žitné myslivecké s názvem Stará žitná myslivecká Single Barrel 12yo, kterou celých dvanáct let opečovával blend master Roman Petruš, s jeho přípravou „pomáhal“ i herec a tvář Staré žitné myslivecké Jiří Bartoška, který limitovanou edici také pokřtil.

Limitovaná edice se vrátila k roku 2018 a s ním také spojeným výročím 500 let. „Tehdy poprvé jsme ručně stočili výroční edici Staré žitné myslivecké Single Barrel. Předtím jsme ji nechali osm let zrát v sudech po bourbonu, které byly vyrobeny z bílého amerického dubu,“ vysvětlil blend master Roman Petruš. Další sudy z tohoto ročníku, tedy roku 2010, ale nechal zrát v prostějovském sklepě dál. „Pravidelně jsem je ošetřoval a degustoval a letos po 12 letech zrání nastal ten správný čas, kdy se v jednom ze sudů krásně snoubily a harmonizovaly chutě a vůně,“ doplnil Petruš.

S výběrem mu pomáhal také známý český herec a ředitel Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech Jiří Bartoška, který novou whisky také pokřtil. „Ví se o mně, že jsem velkým fanouškem dobré whisky. Zároveň mám z dob svých hereckých začátků nostalgický vztah k české legendě Staré žitné myslivecké. Proto jsem rád souhlasil, že se stanu tváří Staré žitné myslivecké Selection, která ukazuje, že i v Česku umíme dělat dobrou whisky. A nyní mohu společně s palírnou ukázat i novou limitovanou edici. Před časem jsem si s radostí udělal čas na to, abych spolu s Romanem ochutnal a vybral whisky, kterou budeme letos k výročí stáčet. Vybrali jsme společně sud číslo 78 a těší mě, že jsem dnes opět výroční whisky ochutnal a připomněl si její výjimečnou chuť,“ prozradil Jiří Bartoška, který také s humorem sobě vlastním popsal, jak se na výběru podílel. „Strávili jsme dvě velmi plodné noci společně s Romanem, než se nám podařilo vybrat ten správný sud,“ zmiňoval se smíchem.

Stará žitná myslivecká Single Barrel 12yo se stáčí ručně přímo ve sklepě nejstarší palírny v Evropě. „Vůně této jedinečné edice s měděnou barvou je jemně nasládlá, s náznaky tabáku a dubového dřeva. Chuť je velmi jemná, harmonická a podbarvená tóny sušeného ovoce, převážně švestky a mírně i fíků, díky dlouhému zrání v sudech má ale zároveň silnou dřevitost. V pozadí vystupuje karamel, vanilka a také máslové sušenky,“ popsal Petruš a vzápětí se přidal i herec Jiří Bartoška, který vysvětlil, že k lehké tabákové chuti přispěla jeho vášeň k cigaretám a dlouhodobé kouření u sudu.

Limitovaná edice dvanáctileté whisky bude mít přesně 504 kusů, které tak navazují na letošní oslavy od vzniku palírny. Lahve budou k dostání v e-shopech (alkohol.cz a lihovarek.cz), ve vybraných barech a v podnikové prodejně v Prostějově. Cena lahve se bude pohybovat okolo dvou tisíc korun.