Páté kolo letošního ročníku Velké ceny Prostějovska v požárním útoku napsali v Bílovicích. Sobotní odpoledne nabídlo příjemné počasí bez velkého vedra, ale s poměrně silným větrem. V něm se představilo 24 mužských celků a 17 ženských. Mezi muži byli nejúspěšnější hasiči ze Sychotína, mezi ženami se nejlépe zadařilo hasičkám z Pěnčína. Letošní ročník požárního útoku je tak v polovině. Druhá část odstartuje v sobotu 6. srpna v Otinovsi. Večer pak pokračovala soutěž i v rámci Olomoucké noční ligy, kde se představilo na 60 družstev a v Bílovicích to tak žilo až do brzkých ranních hodin.

Další ročník soutěže v požárním útoku je v plném proudu. Pátou zastávkou byla již v tradičním termínu trať v Bílovicích, kterou místní dobrovolní hasiči opět připravili znamenitě. Na startu se tak objevilo více než čtyřicet družstev a opět zde předvedly parádní časy.

Nejlepším časem mezi muži se blýskli hasiči ze Sychotína, kteří svůj čas dokázali jako jediní stlačit pod 16,5 sekundy. S finálním časem 16,13 se tak mohli radovat z vítězství, navíc se jednalo o jejich historicky nejlepší čas, zároveň překonali rekord tratě v Bílovicích. Pro stříbro si doběhli muži Zahnašovic, u kterých se časomíra zastavila v čase 16,50. Třetí příčku obsadila Olešnice s časem 16,69. Pod 17 sekund se dostali ještě hasiči Mysločovic (16,87). Nejlepším okresním celkem byl domácí celek na pátém místě, kterým hranice 17 sekund utekla jen o fous a celkově to stačilo na pátou příčku (17,01).

Mezi ženami se prostějovský region dočkal vítězství, ze kterého se radovaly hasičky z Pěnčína, ty zvítězily časem 17,31 a o 11 setin porazily druhé holky ze Senetářova. Bronzové umístění získala Dolní Libina (18,07). Dominanci v rámci okresu potvrdily hasičky z Pěnčína, když i jejich rezervní družstvo obsadilo šesté místo (19,41) a v rámci okresu to stačilo na druhou příčku.

Večer a noc patřily druhé soutěži tentokrát v rámci Olomoucké noční ligy, kde se představilo téměř šedesát celků. Z vítězství se u mužů v rámci soutěže radovaly Janovice s výsledným časem 14,69. Na druhé příčce se umístilo domácí družstvo Bílovic (14,93). U žen se nejlépe zadařilo Haňovicím s výsledným časem 17,33. Druhé místo stejně jako u mužů patřilo domácím závodnicím s výsledným časem 17,40.

Během celého závodního dne i večera si hasiči z Bílovic připravili pro účastníky bohaté občerstvení, jak je tomu zvykem. Letos se tak mohli závodníci i fanoušci těšit na alko i nealko. K tomu pak nechyběla i řada dobrot jako například masové jehle, kýtě na rožni či hovězím hamburgerům. „O tom, že trať v Bílovicích je opravdu rychlá víme, ale letos se celkům zadařili až neuvěřitelné časy, o čemž svědčí, že hned čtyři družstva dokázala stlačit čas pod 17 sekund. Tým ze Sychotína dokonce pokořil i rekord trati. Pro závodníky bylo od SDH připraveno bohaté občerstvení a pevně věříme, že se všechny zúčastněné celky bavily a celý program si opravdu užili. Už nyní se těšíme na další závodění,“ přidala jedna z hlavních organizátorek Iveta ŘÍčařová.