Toto opravdu nemůže být náhoda. Už před pěti lety Vrchoslavice dokázaly poprvé zvítězit v celostátním kole soutěže Obec přátelská rodině. Letos se jim toto prestižní ocenění podařilo obhájit. S tím byla spojena také dotace 900 000 korun, kterou obec využije na další vybavení důležité pro vzájemné setkávání místních. Za všemi těmito úspěchy stojí zřejmě „štěstí na lidi“.

O tom, že rodina je to nejdůležitější na světě, nemůže být pochyb. Ve Vrchoslavicích si toho jsou očividně velmi dobře vědomi. V přehlídce Obec přátelská rodině uspěli už v roce 2017, o rok později zase zvítězili v klání Obec přátelská seniorům. A letos si vše opět zopakovali. „U nás máme prostě štěstí na lidi. V obci působí hned sedm spolků, během covidu k těm tradičním přibyla také lukostřelba. Ve všech pracují zapálení lidé, kteří dokážou nadchnout i ostatní. My se jim pak snažíme vytvořit odpovídající zázemí,“ hledal hlavní příčinu úspěchů starosta obce Dušan Svozílek, který poděkoval všem občanům Vrchoslavic jmenovitě pak místostarostce Adéle Palíškové.

Díky vítězství obec obdržela bezmála milion korun. „Peníze použijeme například na pořízení keramické pece či 3D tiskárny. Obojí bude k dispozici lidem v rámci našich kroužků. Také nakoupíme pivní sety, přístroj na přípravu párků v rohlíku, mobilní WC, LED osvětlení, zkrátka vše, abychom pro naše četné akce měli už vše připraveno a nemuseli to složitě shánět,“ objasnil vrchoslavický starosta s tím, že i nadále budou pokračovat všechny stávající aktivity. „Rovněž chystáme nová setkání, na nichž budou senioři a rodiče předávat svoje zkušenosti a zápal pro rukodělné práce svým mladým nástupcům,“ přidal Svozílek.

Vrchoslavice jsou mimo jiné pozoruhodné tím, že se zde již osmým rokem každé prázdninové úterý koná nějaká akce pro děti. Jednou z těch na přípravu nejnáročnějších byl nepochybně skvělý překážkový běh organizovaný TJ Sokol Vrchoslavice v prostoru Zamlýní. Závod v sobě spojil přirozený sklon dětí k různorodému pohybu s testem fyzické zdatnosti, za kterou by se nemuseli stydět ani profesionální vojáci. „Vznikl tu i kroužek, v němž trénuje zhruba dvacet dětí. Některé z nich úspěšně objíždí závody kategorie Spartan race po celé republice,“ upozornil Dušan Svozílek v souvislosti s akcí pořádanou letos druhé prázdninové úterý. Na tu pak v dalším průběhu prázdnin naváže ještě pět dalších.