Rušno bylo o víkendu v Náměšti na Hané. Park okolo zdejšího zámku se v neděli 17. července odpoledne proměnil v dětský ráj plný soutěží a her. Obojím je provázely desítky pohádkových bytostí: tu Rumcajs, o kus dál zase hajný Robátko. Dalším úkolem pro změnu prováděly berušky. „Jsme domácí, takže vždy už nahlížíme pod pokličky den předem, když to tady instalují. Líbí se nám to tady. Chodíme sem už několik let. Je to super. Děti mají v létě aspoň nějakou zábavu,“ byla spokojená Ivana Bubeníková, která na akci vyšla s dcerou.

 

Během odpoledne si desítky dětí užily různé aktivity. Například skákání v pytli, dále tolik oblíbené házení, o kus dál se zase skládalo puzzle z písmen. Jedno stanoviště pak bylo vysloveně oddechové, všudypřítomné bonbóny děti dostaly jen za využití skluzavky. „Ty nemusíš, někteří mladší to za tebe vzali dvakrát,“ uklidňoval pak jeden z pořadatelů ty starší, kteří se na skluzavku zdráhali. „Mně se líbí ta pestrost a napojení na to, co děti sledují. Teď jsme právě pátrali v hlavě, jak se jmenuje od hajného Robátka partnerka,“ usmívá se Ivana Bubeníková.

Akci pořádá každoročně zámek v Náměšti na Hané. A jak se ukazuje, lidé si na ni už zvykli. „Zatím jsem spokojená. Při venkovních akcích je nejdůležitější, aby vydrželo počasí a aby lidé přišli. Na tuto akci ale lidé slyší,“ uvedla kastelánka zámku a zároveň také organizátorka akce Jitka Vychodilová. Těšit ji mohl velký zájem. U vchodu a na některých stanovištích se tvořily malé fronty. „Vypadá to, že jsou děti spokojené, což je nejdůležitější. Ve tři hodiny je čeká vystoupení, ve čtyři losování,“ řekla Vychodilová. Nejde přitom o poslední akci pro děti organizovanou zámkem během léta. 20. srpna se mohou rodiny těšit na akci Z pohádky do pohádky. Tentokrát je ale potřeba předchozí rezervace.