Ohlédnutí za životem zemřelých mohou mít nejrůznější podobou. El Día de los Muertos je kombinací rituálů původních obyvatel Ameriky a křesťanské tradice, která do Ameriky připlula s Kryštofem Kolumbem. Oslavy začínají 1. listopadu na den Všech svatých a pokračují 2. listopadu na Dušičky.

Lidé uklízí a zvelebují hroby svých blízkých, pokládají jim na hrob jídlo a pití, které měli jejich drazí rádi. Na rozdíl od české podoby svátku zemřelých se všichni radují, pořádají večírky, průvody a hostiny. Stejně jako jinde na světě i v Mexiku lidé věří, že se v tyto dny duchové mrtvých mohou přidat k oslavám se živými. Festival charakterizují pestrobarevně zdobené kostry a lebky, symboly smrti a znovuzrození.

El Día de los Muertos je také klíčový ve skvělém animovaném filmu Coco. V něm se Miguel touží stát uznávaným hudebníkem jako je jeho idol Ernesto de la Cruz. V touze dokázat svůj talent se Miguel souhrou neuvěřitelných okolností ocitne v překrásné Říši mrtvých. Tam potká okouzlujícího šejdíře Hectora a společně se vypraví na strhující cestu odhalit skutečný příběh Miguelovy rodiny. „Je naprosto neskutečné, kolik modifikací může mít příběh o soudržnosti rodiny. A k tomu navíc výprava do mexického svátku, o kterém nemá mnoho Středoevropanů ani potuchy. Je to skvělý příběh s důležitým poselstvím jak pro děti, tak i dospělé,“ zhodnotil jeden z diváků.